Kritikovao sudiju Atkinsona
0

Pet utakmica suspenzije za Alexa Fergusona

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Menadžer Manchester Uniteda Alex Ferguson kažnjen je s pet utakmica zabrane vođenja svoje ekipe, objavio je Engleski nogometni savez (FA).

Škotski će stručnjak morati platiti i 30.000 funti kazne, a sve zbog kritikovanja sudije Martina Atkinsona nakon poraza od Chelseaja (2-1) u zaostaloj utakmici 18. kola Premierlige, odigranoj 1. marta. Ferguson se obrušio na sudiju zbog kaznenog udaraca koji je, po njegovom mišljenju, prestrogo dodijelio Chelseaju nakon kontakta Chrisa Smallinga s Jurijem Žirkovim, kao i zbog toga što nije isključio Davida Luiza nakon prekršaja na Javieru Hernandezu i Wayneu Rooneyju, unatoč činjenici što je tada već imao jedan žuti karton.

Ferguson je pred Disciplinskim odborom FA-a pokušao osporiti optužbe, ali je krovno tijelo engleskog nogometa u srijedu objavilo kako je neovisna komisija dokazala optužbe. Škot je dobio tri utakmice suspenzije za ovaj prekršaj, a još su mu dvije dodane budući da je bio uslovno kažnjen zbog prošlogodišnjeg kritiovanja sudije Alana Wileyja.

Kazna koja je odmah stupila na snagu znači da Ferguson neće moći voditi United u utakmicama Premierlige protiv West Hama, Fulhama, Evertona i Arsenala, te u dvoboju polufinala FA Cupa protiv Manchester Cityja.