Je li konačno vrijeme za prolaz?
0

ANALIZA / Pet razloga zbog kojih Željo ima šansi protiv Sheriffa

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Do utakmice drugog pretkola Evropske lige između Željezničara i moldavskog Sheriffa ostalo je još dva dana. Izabranici Amara Osima dobro su radili na pripremama. Ipak, pravi rezultati slovenske avanture vidjet će se u okršaju sa suparnikom u takmičenju koje je po rejtingu drugo u Evropi.

Iako nije pametno predviđati, jer utakmice koje se igraju pod pritiskom nešto su sasvim drugo od onih prijateljskih - pripremnih, činjenica je da tim sa Grbavice izgleda solidno, ali će protiv Sheriffa, ipak, ponuditi pravu sliku.

Navijači dugo vremena priželjkuju uspjeh u Evropi, a mi donosimo pet razloga zbog koji aktuelni osvajač Kupa BiH ima izgleda da pobijedi svog rivala u prvom meču.

1. Većina igrača ostala u plavoj svlačionici

Izuzmemo li odlazak Ibrahima Šehića, nijedan bitan igrač nije napustio Željezničar. To se ranije nije dešavalo. Amar Osim je učinio sve kako bi sačuvao nogometaše koji pokreću igru "plavih".

Tim potezom pokazao je koliko mu je važan evropski rezultat. Strateg tim sa Grbavice podvlači da su Moldavci kvalitetni, ali uvijek naglasi: "Nema predaje, možemo proći dalje".

2. Kvalitetna pojačanja

U "Dolinu ćupova" stigla su kvalitetna pojačanja. Odlični napadači Eldin Adilović i Vernes Selimović (koji se, nažalost, povrijedio), a nedavno je angažovan i brzonogi Sulejman Smajić. Oni znače kvalitet, rješavanje utakmice. Vjerujemo da se mogu nositi sa pritiskom, a svojim dolaskom kvalitetno su osnažili ekipu. Nova lica adekvatno su se uklopila. Njima treba dodati i Patircka Gerhardta, koji je pred kraj sezone stigao na Grbavicu.

3. Amar Osim

Poznat je po svom burnom karakteru koji usađuje u igrače, a oni uzvraćaju velikom agresivnošću i borbenošću. Na klupu Željezničara vratio se 2009. godine. Statistika pokazuje da je najuspješniji bh. trener. Sada je spreman za veliki iskorak. Dosta je naučio, složio neke bitne kockice trenerske struke. Bogatiji je i za iskustvo. Ako tome dodamo da će mu pomagati treneri koji dobro rade svoj posao, rezultat ne bi trebao izostati. Za dvomeč sa Sheriffom temeljito je pripremao ekipu. Navijači su sigurni da će povući najbolje poteze, a već je pokazao da je na dobrom putu.

4. Motiv i želja za uspjehom

Željezničar se ne može pohvaliti rezultatima iz posljednjih evropskih utakmice. No, to ne treba previše opterećavati igrače i stručni štab. To je prošlost. Evidentno je da je sada voljni momenat i ambicija na najvišem nivou. Želja za uspjehom vidljiva je na svakom treningu. Možda euforija iskače iz realnih okvira i postaje nezgodna, ali je istovremeno i poželjna. U zaključku, Željo je gladan evropskih uspjeha i maksimalno podržan u javnosti. Za povoljan rezultat svih 11 aktera trebaju biti u optimalnom izdanju. Šanse će onda biti veće. No podbaci li jedan ili dvojica, okolnosti se mijenjaju.

5. Navijači

Premda ne igraju, navijači su jedni od najvažnijih faktora nogometne predstave. Bez prave podrške nema ni prave igre. Najveći bh. stadion će u četvrtak biti dobro popunjen. Pristalice Željezničara će podržati svoj klub.

Međutim, bilo bi loše da stvore atmosferu pritiska, da igračima i stručnom štabu na leđa stave pretežak teret. Plavi korpus treba svojom podrškom da potiče nogometaše na najveći napor. Dvanaesti igrač bit će itekako potreban.