Hoćemo li konačno imati sreće?
0

Pet razloga za optimizam protiv Portugala

Piše: Edin Isanović
Sa utakmice u Lisabonu prije dvije godine (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Sa utakmice u Lisabonu prije dvije godine (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Izvlačenja parova dodatnih kvalifikacija za plasman na EURO 2012 u Krakowu ponovo nam je dodijelilo istog suparnika kao i prije dvije godine - Portugal. Tada su nas evropski Brazilci u obje utakmice savladali i spriječili da odemo na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici.

Treba biti iskren i priznati da samo u oba susreta imali velikih problema sa Nanijem i društvom. Tada je šef našeg državnog tima bio Miroslav Ćiro Blažević. Kao što je poznato, savladali su nas Portugalci identičnim rezultatom u dva meča, bilo je po 1:0.

Da li činjenica da su nas eliminisali može dodatno motivisati i homogenizirati naše reprezentativce? Prema njihovim izjavama može, a to je ključno.

Cijela BiH je ponovo u groznici zbog velikog događaja, a u nastavku teksta donosimo pet razloga za optimizam u dvomeču sa Portugalom:

1. Individualni kvalitet igrača

Naš državni tim ima nekoliko kvalitetnih igrača koji jedinim potezom mogu riješiti utakmicu. Suparnici se s razlogom najviše pribojavaju Edin Džeke, ali jasno ističu i Miralema Pjanića. Svakako da njih dvojica mogu biti prevaga, ali ne treba zaboraviti ni Salihovića, Ibiševića, Misimovića... Uz njihove poteze veže nas dosta emotivnih trenutaka.

2. Sjajna forma i "pariski“ dvoboj

Zmajevi su gladni velike scene. U posljednje vrijeme izabranici Safeta Sušića igraju odlično. Ono na čemu se može temeljiti optimizam jeste "pariski“ dvoboj sa Francuzima. Naši su igrali sjajno, naročito prvih 45 minuta. Uz onakav pristup i zalaganje, šanse Portugala su znatno manje. Za potpuni uspjeh ključno je zaustaviti Ronalda.

3. Oscilacije u igri Portugala

Naši suparnici su u kvalifikacijama primili 12 golova (mi osam). Zanimljivo, Kipar je Portugalcima na njihovom terenu postigao četiri pogotka, a Island tri. To pokazuje oscilacije u igri i ranjivost posljednjeg bedema. Ovom treba dodati još jednu činjenicu. Naime, i Norveška je kao i Portugal imala 16 bodova, ali je otpala iz baraža zbog lošije gol-razlike. Dakle, lako su mogli završiti i kao treći u grupi.

4. Selektor Paulo Bento izgubio povjerenje

Selektor nogometne reprezentacije Portugala Paulo Bento odavno je izgubio povjerenje javnosti. Atmosfera se pogoršala nakon poraza od Danske u posljednjem kolu kvalifikacija za EURO. Upravo je taj kiks gurnuo Portugal u baraž. Već sada se spominje da bi ga u dodatnim kvalifikacijama mogao zamijeniti Jose Mourinho.

5. Podrška navijača bh. reprezentaciji

Iako ne igraju, navijači su bitan faktor za uspjeh. Bh. reprezentacija može se pohvaliti da ima jednu od najbolje organizovanih navijačkih grupa. Uvijek su uz državni tim, uvijek daju podršku. I kada ne ide kako treba sa tribina se čuje podrška. Tako će biti u u dvobojima sa Portugalom.

Za kraj treba istaći da se nadamo da ćemo konačno imati i mrvu sreće i konačno uspjeti otići na veliko takmičenje.