Nogomet
29

Pet najvažnijih promjena nogometnih pravila za sezonu 2016/2017

Piše: E. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Nogometna pravila se iz godine u godinu mijenjaju, a za sezonu 2016/2017 doneseno je nekoliko izmjena. Većina od njih su čisto "kozmetičke" prirode, no neka su izuzetno važna.

Tijelo koje donosi pravila nogometne igre se zove Međunarodni odbor nogometnih saveza (International Football Association Board - IFAB), a neka od novih pravila smo vidjeli u praksi i na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Izdvojili smo pet najvažnijih promjena za ovu sezonu.

Izvođenje lopte sa centra

Sigurno najznačajnija promjena koja je primijenjena na sve utakmice u Francuskoj, njih 51, sigurno je zbunila mnoge gledaoce. Naime, umjesto dvojice igrača pri izvođenju lopte sa centra viđali smo samo jednog.

U prijašnjim pravilima stajalo je da lopta "nakon udarca mora krenuti naprijed", te je jedan od igrača koji prima loptu stajao na protivničkoj polovici, što je nedozvoljeno pravilima. Naravno, u pravilima je stajalo da oba igrača moraju stajati na svojoj polovini, a tek nakon što se lopta gurne naprijed, igrač koji je prima može ući na protivničku polovinu.

To se u praksi, ipak, nije poštovalo, te je IFAB donio odluku kojom se lopta prilikom izvođenja sa centra "nakon udarca mora jasno pomaći". Dakle, izbrisano je pravilo o tome da lopta mora "krenuti naprijed", to jest u protivničku polovicu, te je sada omogućeno da samo jedan igrač stoji na centru i loptu vrati direktno na svoju polovinu.

Kartoni se mogu dobiti i prije početka meča

U prijašnjim pravilima stajalo je da sudija može dijeliti javne opomene (žuti kartoni) ili isključenja (crveni kartoni) po ulasku na teren. To je značilo da igrači prije početka meča mogu biti kažnjeni, ali novo pravilo omogućuje sucima ovlasti čim prvi put uđe na teren.

Taj prvi ulazak na teren je ustvari inspekcija uslova na stadionu poput stanja trave, te se, ukoliko dođe do nesportskog ponašanja igrača u tom periodu, igrači mogu sankcionisati. Sudija ima ovlasti za sankcionisanje igrača sve dok na kraju meča ne napusti teren.

Kazne za izvođenje kaznenih udaraca na nedozvoljen način

I dalje su na snazi pravila u slučaju ulaska igrača u kazneni prostor prije izvođenja kaznenih udaraca, te će se udarci ponavljati ili će pogoci biti priznati u zavisnosti od igrača koji prave prekršaje pravila. No, dodana su četiri pravila koja će spriječiti nedozvoljeno izvođenje kaznenih udaraca.

Igrač koji šutira penal neće moći da stane na kraju zaleta, te da onda šutira. Ukoliko se to desi, izvođač će dobiti javnu opomenu (žuti karton), a protivnička ekipa će dobiti indirektan udarac.

Ukoliko je jasno identifikovan izvođač kaznenog udarca, a njegov saigrač utrči i izvede ga, igrač koji je udario loptu će dobiti javnu opomenu (žuti karton), a protivnička ekipa će dobiti indirektan udarac.

Ukoliko izvođač udarca ne udari loptu prema naprijed, protivnička ekipa će dobiti indirektan udarac.

Ukoliko golman krene prije izvođenja kaznenog udarca prema lopti, a pogodak ne bude postignut, kazneni udarac će se ponoviti, a golman će dobiti javnu opomenu (žuti karton).

Nema ofsajda na liniji sredine terena

U praksi se ništa neće promijeniti, ali u pravilima nije bilo jasno definisano pravilo ofsajda na sredini terena. Do sada je u pravilima stajalo da "igrač nije u ofsajd poziciji ukoliko je na svojoj polovini igrališta". Iako su sudije do sada zbog "davanja prednosti napadaču" liniju sredine terena "pripajali" polovici napadača, to je sada jasno definirano pravilima.

Da bi bio u nedozvoljenoj poziciji, igrač mora imati dio tijela (pod "dio tijela" sada je dodatno definisano da to nisu ruke i šake) na protivničkoj polovici, odnosno van linije sredine terena.

Još jedna zanimljiva stvar je mjesto izvođenja indirektnog udarca zbog dosuđenog ofsajda. Do sada se on morao izvoditi iz svoje polovine terena, no sada u pravilima stoji da "se izvodi sa bilo kojeg mjesta na terenu".

U praksi to znači da igrač koji se nalazi u ofsajd poziciji na protivničkoj polovici vrati na svoju polovicu terena i dotakne loptu, te se na taj način aktivira, lopta će biti izvedena sa tog mjesta. Tako se, na primjer, može desiti da ekipa izvede indirektan udarac zbog ofsajda na 30 metara od protivničkog gola.

Definirana udaljenost kod ubacivanja sa strane

Do sada u pravilima nije jasno bilo određena udaljenost protivničkih igrača prilikom ubacivanja lopte sa strane.

Kod direktnih i indirektnih slobodnih udaraca propisana udaljenost je 9,15 metara, a sada je u pravilima jasno naznačena udaljenost i prilikom ubacivanja lopte sa strane, te ona iznosi dva metra.

Ukoliko igrač priđe na više od dva metra i pokuša omesti igrača da izvede ubacivanje sa strane, bit će sankcionisan javnom opomenom (žuti karton). Ukoliko lopta nije ubačena u teren, ponovit će se izvođenje ubacivanja sa strane, a ukoliko je lopta izvedena, dosuđen će biti indirektan udarac sa mjesta gdje je igrač stajao prilikom ometanja izvođača.