Nogomet
301

Pet godina od "pokera": Dan kada je Dijamant blistao, a Bale i društvo nemoćno posmatrali

Piše: O. T.
Foto: AFP
Foto: AFP
Počeo je u 34. i završio u 93. minuti. Sudija Phil Dowd je svirao kraj, a loptu sa terena odnio je Edin Džeko. Tako je kada u Premiershipu postignete hat-trick - teren napuštate sa loptom u rukama. Džeko je dodao još jedan gol, "da se nađe"...

Bosna i Hercegovina je znala, a Otok tek saznao, zašto je Edinu Džeki nadimak Dijamant. Tog 28. augusta 2011. godine na White Hart Laneu pukla je petarda kada je Manchester City u 3. kolu Premiershipa kao gost sa 5:1 savladao Tottenham, a glavni junak priče bio je Edin Džeko.

U sjeni su tada ostali Vincent Kompany, Yaya Toure, David Silva, Samir Nasri i Sergio Aguero. Bez obzira što su slavili. A sram je progonio "maestra" Luku Modrića i velikog Garetha Balea koji su tada igrali za Pijetlove. Da su barem tu zoru prespavali...

Do meča na White Hart Laneu, Edin Džeko je te sezone 2011/12. u tri takmičarska meča - jednom u Community Shieldu i dva u ligi - postigao tri gola. Tottenhamu je zabio u tom jednom meču četiri gola i kraj augusta dočekao je sa sedam golova u četiri meča. Prethodno mu je za šest golova u dresu Manchester Cityja, u debitantskoj polusezoni, trebao 21 meč. Napredak je bio očigledan. Njemačku je napustio kad ju je "prekucao". Englesku je čekalo isto. Zapravo, tog 28. augusta očekivalo se isto. Nagrađen je titulom za najboljeg igrača augusta u Premierhipu, dok je nagrada za najboljeg trenera pripala Sir Alexu Fergusonu.

Veličinu Džekinih golova protiv Tottenhama pokazuje činjenica da ih je postigao na skoro sve potrebne načine zbog kojih vam niko neće reći: "Ma bilo je lako." Jer, Edin je prvi gol postigao desnom nogom, drugi glavom, treći lijevom nogom i već se radilo o "zlatnom hat-tricku" koji je pokazao svu raskoš korpulentnog napadača koji caruje kaznenim prostorom. A onda je na to dodao fenomenalan gol sa oko 18 metara kada je lijevom nogom poslao loptu na mjesto gdje pauk obnaša svoju funckiju. Po jedan gol u međuvremenu dodali su Aguero za City i Kaboul za Tottenham, što je daleko manje važno.

Džeko je tada postao prvi igrač u historiji Manchester Cityja koji je postigao četiri gola na jednom meču Premiershipa. Kasnije će taj rekord izjednačiti, ali i nadmašiti Aguero kada prvo upravo Tottenhamu u oktobru 2014. zabije četiri i oko godinu dana kasnije Newcastleu ugravira pet golova.

Kao u mnogo situacija u životu, tako i u ovom slučaju, ostat će mnogo nikad odgovorenih pitanja. Dobro, jedno pitanje - šta bi bilo da je Roberto Mancini manje "miksao"?

Kako god, Džeko je u Cityju proveo izuzetne četiri i po godine, od januara 2011. do ljeta 2015. godine. Dvije titule Premiershipa te po jedan FA Cup i Capital One Cup ostaju u historiji, a za svaki trofej ogromne zasluge ima i Džeko.

Sjetit ćete se onog meča protiv QPR-a kada je Dijamant pogodio za 2:2, a Aguero za 3:2 u sudijskoj nadoknadi za ligašku titulu upravo u toj sezoni 2011/12. koju je Džeko maestralno otvorio.

Prethodno je osvojio FA Cup, a ključnu ulogu Džeko je odigrao u 4. rundi kupa protiv Notts Countyja u gostima kada je pogodio za konačnih 1:1 i izborio uzvrat u kojem je City slavio i kasnije stigao do trofeja.

U sezoni 2013/14. kada su osvojeni Premiership i Capital One Cup, Džeko je u posljednjih 12 utakmica Premiershipa nastupio u njih 11 i postigao devet golova, dok je u Capital One Cupu sa šest golova bio prvi strijelac kupa sa Alvarom Negredom.

I za kraj, još dvije impresivne brojke. Džeko je igrajući za CIty 29. decembra 2012. godine postigao dva gola u prvih pet minuta protiv Norwicha čime je postao tek četvrti igrač u historiji Premiershipa koji je u prvih pet minuta meča postigao dva gola. Prije njega to su činili Ryan Giggs, Duncan Ferguson i Darren Bent. City je tada slavio sa 4:3 u gostima.

Druga brojka kaže da je Džeko 25. marta 2014. godine postao prvi igrač u historiji Premiershipa koji je postigao gol u prvoj minuti protiv Manchester Uniteda na Old Traffordu. U tom meču dodao je još jedan gol poslije čega je Yaya Toure postavio konačnih 3:0.