Nogomet
2

Pepov početak: Autogol McNaira donio pobjedu Manchester Cityju nad Sunderlandom

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U 1. kolu nove sezone Premiershipa Manchester City je na svom Etihadu upisao trijumf protiv Sunderlanda savladavši ga rezultatom 2:1.

Nakon epizoda u Barceloni i Bayern Minhenu u kojima je skupio 21 trofej, Pep Guardiola je započeo svoju eru u Manchester Cityju. Građani su upisali pobjedu, ali nisu lagano stigli do nje. Tim Davida Moyesa koji je također debitovao na klupi Sunderlanda bio je blizu osvajanja boda.

Odlično je počelo za City. Samo četiri minute bile su dovoljne da domaći tim zatrese mrežu. Van Aanholt je faulirao Sterlinga, a Aguero svojim 18. ligaškim golom u 2016. godini pogodio iz penala za 1:0.

City je pokazao da traje proces implementacije Pepovog sistema. Bilo je to očekivano. Pas, pas.. Kolarov na mjestu štopera, Nolito, Silva, De Bruyne i Sterling iza Augera. Ne morate unaprijed znati ko sjedi na klupi da biste pretpostavili da se radi o timu Pepa Guardiole.

U prvih 10 minuta meča Sunderland je imao tek 10,66 posto posjeda lopte, City je dominirao, ali nakon gola dugo nije dolazio do velike šanse. Istakao se pokušaj Nolita u 25. minuti kada je Španac zaprijetio iskosa.

Sjanu šansu za izjednaaenje Sudnerland je imao u 41. minuti kada se u prilici našao Degoe, ali njegov udarac brani Caballero.

Priliku za novi gol Aguero je imao u 61. minuti, ali je iz kaznenog prostora bio neprecizan. Potom je De Bruyne u 68. minuti natjerao Mannonea na intervenciju. Ostalo je 1:0.

U 71. minuti uslijedio je blagi šok za domaći tim kada Defoe izlazi sam ispred Caballera i pogađa za 1:1. Ovo je 16. sezona Premiershipa u kojoj se Defoe upisao u strijelce.

Nakon toga City je krenuo još ofanzvinije po pobjedu i uspio je doći do gola u 87. minuti kada je centaršut Navasa u gol pospremio NcNair i tako postigao autogol za Cityjevih 2:1. McNair je na teren ušao samo četiri minute ranije kada je zamijenio Defoea.

Do kraja meča Aguero je mogao povećati prednost, ali je sa oko 10 metara potpuno neometan šutirao u Mannonea. Ostalo je 2.1.

Manchester City: Caballero, Sagna, Stones, Kolarov, Clichy (Iheanacho 80'), Fernandinho, Silva (Delph 64'), Nolito (Navas 59'), De Bruyne, Sterling, Aguero.

Sunderland: Mannone, Love, van Aanholt, Kaboul, Kone, O’Shea, Rodwell, Gooch (Khazri 65'), Watmore (Januzaj 64'), Borini, Defoe (McNair 83').

Rezultati 1. kola Premiershipa:

Hull City - Leicester City 2:1 Burnley - Swansea 0:1 Crystal Palace - WBA 0:1 Everton - Tottenham 1:1 Middlesbrough - Stoke 1:1 Southampton - Watford 1:1 Manchester City - Sunderland 2:1 Bournemouth - Manchester United (14:30 sati, nedjelja) Arsenal - Liverpool (17:00 sati, nedjelja) Chelsea - West Ham (21:00 sati, ponedjeljak)