Nogomet
0

Guardiola: Ne tjeram igrače Bayerna da igraju "tika-taku" kao Barcelona

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
"Ne mogu povući paralelu gdje je bolje. U Barceloni sam bio 22 godine, a ovdje u Bayernu sam nešto više od dva mjeseca, rekao je Joseph Pep Guardiola, trener Bayerna na brifingu sa odabranih 46 novinara iz cijele Evrope, među kojima je bio i urednik sportskog servisa za Balkan u agenciji Anadolija.

Govoreći u Minhenu, Guardiola je istakao kako mu je u bavarskom gigantu fantastično. Naglasio je i kako mu na neki način odgovara razlika u mentalitetu i kulturi između Španije i Njemačke.

"Bayern se ne odbija. Odluka da prihvatim ponudu bila je prava stvar, to već sada mogu reći. Bayern je jedan od najvećih klubova u svijetu i čast je raditi ovdje. Ustvari, kada sam ranije razmišljao o Bayernu, prije nego sam došao, uvijek bih ga svrstavao među šest do osam najboljih na planetu, pa i zbog toga kažem da se takve ponude ne odbijaju. Kada Bayern zove, to ne možete odbiti“, istakao je Guardiola.

On kaže da ne tjera igrače Bayerna da kopiraju igru Barcelone iz vremena dok je harao Evropom sa katalonskim velikanom, odnosno da tzv. "tika-taka“ nije nešto na čemu insistira u svlačionici aktuelnog osvajača Lige prvaka, UEFA Super Cupa, njemačkog prvaka i pobjednika kupa ove zemlje.

"Na igrače ne pravim pritisak. Fudbalerima pokušavam dati slobodu u igri. Bayern je veći od pojedinaca, trenera ili igrača. Bitan je rezultat, a na tom putu igrači su najvažniji i zbog toga smatram da trebaju određenu slobodu u igri“, kazao je Guardiola za AA.

Od dolaska na Allianz Arenu donio je puno promjena, kažu u Upravi, ali i igrači Bayerna. Mijenjao je taktiku, ali i mjesta pojedinim igračima, što se ispostavilo, barem za sada, ispravnim. Najveće iznenađenje za mnoge je što je Philipa Lahma, do ove sezone jednog od najboljih bočnih igrača svijeta, prebacio na poziciju zadnjeg veznog.

"Uoči utakmice Super Cupa ljetos protiv Chelseaja nisam imao izbora. Svi vezni igrači bili su povrijeđeni, pa sam Lahmu dodijelio poziciju zadnjeg veznog igrača u timu. Osvojili smo trofej, u novoj ulozi igrao je tada i u nekoliko narednih utakmica dobro, te dok je tako nema razloga da našem kapitenu ponovo mijenjam poziciju ili vraćam ga na bok. Ono što je najvažnije za mene je da u Lahma imam veliko povjerenje, kao i da on može igrati na dvije, tri pozicije u timu“, decidan je Guardiola.

Juventus još nije ispao iz Lige prvaka

Guardiola se nada da u ovoj sezoni Bayern može do brojnih trofeja, ali isto tako tvrdi da će do njih biti teže doći nego li u prošloj, kada je klub iz Minhena osvojio sve što je mogao.

"Želimo pobjeđivati u svakoj utakmici. Ali, to nije lako! Svi sada sa dodatnim motivom igraju protiv nas. I svi drugi sa kojima igramo žarko nas žele pobijediti. Nadamo se najboljem. Atmosfera u ekipi je idealna, dobro radimo i za sada nam manje, više dobro ide“, mišljenja je Guardiola.

Ističe da za titulu pobjednika Lige prvaka u ovoj sezoni ravnopravno može konkurirati više ekipa, među kojima i njegov Bayern.

"Ne bih sada pričao o imenima klubova. Znate koji su najbolji i koji su favoriti. Tačno je i da favoriti ne pobjeđuju uvijek, ali u većini slučajeva neko od favorita na kraju i podigne trofej. Još uvijek je grupna faza. Prava Liga prvaka počinje od februara, odnosno od nokaut faze“, smatra Guardiola, dodavši da je Bayern zbog navijača dužan odigrati sve utakmice na visokom nivou i do početka eliminacijske faze u najjačem takmičenju svijetu od kojeg bi se nakon grupne faze mogli oprostiti neki od favorita, poput Juventusa:

"Ne, Juventus još nije ispao. To je jedan od najvećih klubova svijeta, i neće se tako lako predati. Ima još puno da se igra, a Juventus je spreman uraditi puno toga u Ligi prvaka“.

U El Classicu se ne može prognozirati ishod

Večeras od 18 sati na stadionu Camp Nou igra se jedan od najvećih svjetskih derbija, El Clasico u španskoj Primeri između prvoplasirane Barcelone (25 bodova) i trećeplasiranog Real Madrida (22).

"To je velika utakmica, najveća na svijetu. Zna se na čijoj sam strani i nadam se pobjedi Barcelone. Međutim, u El Clasicu nikada ne možete prognozirati ishod“, rekao je Guardiola, naglasivši:

"Carlo Ancelotti je odličan trener i uvjeren sam kako će uraditi dobar posao u Realu. Ima dobre igrače i svakako će jurišati na sve trofeje u ovoj sezoni“.

Nema trenerskog uzora, ali Guardiola, kaže, ima fudbalskog mentora.

"Moj fudbalski mentor bio je Johan Cruyff, i skoro svi igrači koje je on trenirao u Barceloni danas su uspješni treneri. Od njega sam puno učio“, kazao je Guardiola.