Golman Novog Zelanda
0

"Penal sam odbranio na sreću"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Vezni igrač novozelandske nogometne reprezentacije Rory Fallon i golman Mark Paston najveći su junaci selekcije koja je u subotu izborila svoj tek drugi plasman na Svjetsko prvenstvo.

Novi Zeland pobijedilo je u Wellingtonu Bahrain sa 1-0 u uzvratnoj baraž utakmici za Svjetsko prvenstvo, što mu je bilo dovoljno za ukupni uspjeh, budući da je u prvom susretu prije više od mjesec dana u Manami bilo 0-0. Novozelanđani su izborili svoj drugi Mundijal. Prvi puta su na Svjetskom prvenstvu igrali prije 27 godina u Španiji, ali tada nisu uspjeli osvojiti niti jedan bod u tri utakmice.

Rory Fallon, nogometaš engleskog Plymoutha, poentirao je glavom u 45. minuti nakon kornera kojeg je izveo Leo Bertos s desne strane.

"Maštao sam da bih mogao zabiti gol na ovoj utakmici i vizualizirao sebi tu situaciju. U zadnje vrijeme sam bio strijelac i za svoj klub, znao sam da mogu postići gol i za reprezentaciju. Leo Bertos je uputio sjajan centaršut, a ja sam uspio poslati loptu u mrežu", pričao je presretni Fallon.

Jednako veliki pothvat učinio je i golman Novog Zelanda Mark Paston, koji je u 52. minuti zaustavio udarac Sayeda Mohamada s bijele tačke.

"Pokušavali su mi objasniti kako će njihov igrač šutirati, ali nisam ''uhvatio'' tu poruku pa sam išao na sreću i pogodio! Sjajno je odbraniti kaneni udarac, ali momci u mojim odbrambenim redovima cijelo su drugo poluvrijeme bili izvrsni, te su mi u velikoj mjeri olakšali posao", rekao je Paston.