Nogomet
2

Pele se oprostio od stadiona na kojem je stekao svjetsku slavu

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedan od najvećih svjetskih nogometaša svih vremena, Brazilac Pele, posjetio je danas stadion Råsunda u predgrađu Stockholma. Upravo je na njemu, kao 17-godišnjak, osvojio prvi naslov svjetskog prvaka.

Brazil je u finalu Svjetskog prvenstva 1958. godine pobijedio domaćina Švedsku s 5:2 uz dva pogotka tada 17-godišnjeg Pelea. Ukupno je legendarni Brazilac na švedskom Mundijalu zabio šest golova i prije punoljetnosti stekao svjetsku slavu.

U utorak je bio počasni gost na stadionu koji će uskoro otići u historiju. Izgrađen je 1937. godine i bio je dom švedske reprezentacije, ali nagrizao ga je zub vremena. Uskoro će biti srušen, a švedska reprezentacija će preseliti na noviji i moderniji objekt Friends Arena u Solni na koji će stati 50.000 gledatelja.

"Imao sam 17 godina i Švedska je bila moje prvo putovanje izvan Brazila. Na ovom sam se stadionu osjećao kao doma jer je ozračje na našim utakmicama bilo vrlo ugodno. Tada smo postavili Brazil na kartu svijeta", rekao je Pele.

Upravo će Švedska i Brazil prijateljskom utakmicom u srijedu zauvijek zatvoriti Råsundu. Premijeru na Friends Areni švedska će reprezentacija imati u novembru protiv Engleske.