Nogomet
33

Pele poklonio dres sa posvetom reprezentaciji BiH

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Edison Arantes do Nascimento Pele, prema mišljenju mnogih stručnjaka najbolji nogometaš svijeta ikada, poklonio je dres sa posvetom nogometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Kako su istakli članovi bh. tima, Peleov dres delegaciji Nogometnog saveza BiH (NS BiH) uručila je juče gradonačelnica Guaruje Maria Antoaneta de Brito, koja je istakla da je građanima ovog turističkog mjesta na obali Atlantskog okeana bila čast i zadovoljstvo ugostiti Bosance i Hercegovce tokom njihovog boravka na Svjetskom prvenstvu.

"Bosna i Hercegovina ostat će u srcima svih ljudi u Guaruji", poručila je gradonačelnica Guaruje Maria Antoaneta de Brito, predavši delegaciji NSBiH Peleov dres brazilske reprezentacije sa broj 10.

U Guaruji je sinoć održana i svečana zakuska povodom ispraćaja delegacije nogometne reprezentacije BiH sa SP. Dolazak jednog dijela igrača i rukovodstva NS BiH u Sarajevo predviđen je za danas u 12:30 sati letom iz Minhena.

Bosna i Hercegovina je prilikom prvog nastupa na SP igrala u grupi "F" gdje je osvojila treće mjesta i nije se uspjela plasirati u osminu finala, u koju će Argentina i Nigerije. U prvom susretu izabranici selektora Safeta Sušića izgubili su 15. juna od Argentine (1:2) u Rio de Janeiru, a šest dana poslije poraženi su u Cuiabi od Nigerije (0:1). U trećem kolu popularno zvani Zmajevi ostvarili su prvu, historijsku pobjedu na SP, kada su 26. juna u Salvadoru savladali Iran, rezultatom 3:1.