Nogomet
0

Pele: Novac i agenti uništavaju nogomet, živi zid je nepošten

Totalsport
Pele (Foto: AP)
Pele (Foto: AP)
Visoki ugovori nogometaša i posao njihovih agenata koji "pritišću" klubove dvije su stvari koje vode uništenju nogometa, upozorava brazilska i svjetska legenda tog sporta Pele.

"Igrači nikada ne bi smjeli zaboraviti igrati iz ljubavi prema igri i timu, ali oni vole one koji plate više. To predstavlja opasnost za nogomet. Katkad ih zadirkujem riječima da u jednoj sezoni zarade više nego što sam ja mogao igrajući deset godina", kaže bivši nogometaš koji je karijeru ukrasio 1.281 golom u 1.363 odigrane utakmice, potom se okrenuvši agentima:

"Njih uopće nije briga je li igrač dobar ili nije. Važno im je samo njihovom prodajom steći novac, a takvo nešto prijeti nogometnoj budućnosti."

Nadalje, Pele i dalje zagovara nogomet bez tehnologije. Smatra da je takvo što pogrešan pristup sportu.

"Nogomet nije ni Formula 1, a nije ni tenis. Ne može se zaustaviti kontranapad kako bi se provjeravalo je li lopta prešla crtu ili nije."

Ipak, Pele bi rado u nogometu vidio jednu promjenu. Odnosi se ona na živi zid koji je, misli Pele, nepoštena stavka u pravilu igre. Umjesto živog zida sačinjenog od nekoliko igrača, slavni Brazilac predlaže:

"Mene je prekršajem zaustavljao posljednji čovjek odbrane, a onda su stavili devetoricu koju sam nanizao ispred mene kad sam izvodio slobodni udarac. Takvo nešto nije pošteno, sve koje sam prošao ponovo su bili preda mnom. Trebao bi biti samo onaj koji je napravio prekršaj."