Nogomet
107

Pape odbio da stadion u Zavidovićima nosi njegovo ime

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Safet Sušić, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, odbio je da stadion Nogometnog kluba Krivaja u Zavidovićima nosi njegovo ime.

Na prijedlog u Općinskom vijeću Zavidovići zvanično najbolji fudbaler svih vremena u BiH negativno je odgovorio. Kako ističu u rodnom gradu popularnog Papeta, selektor BiH i u ovom slučaju iskazao je skromnost, zahvalivši se na ideji i istakavši da "ne želi za svog života da stadion nosi njegovo ime".

"Safet Sušić Pape bio je i ostao skroman, ali i veliki čovjek. O njegovim igračkim i trenerskim kvalitetama iluzorno je govoriti. O njima najbolje pričaju njegovi rezultati tokom svih ovih godina. Ovdje ga ljudi posebno vole. Ponosni smo što je naš sugrađanin, što je jedan od najboljih fudbalera svijeta svih vremena rođen baš u našim Zavidovićima, te jer je karijeru počeo u NK Krivaja. Zbog svega toga NK Krivaja pokrenuo je inicijativu da se Safetu Sušiću uruči najznačajnije priznanje njegovog rodnog grada, tj. Plaketu Grada Zavidovića", rekao je za agenciju Anadolija (AA) Vildan Hamidičević, direktor NK Krivaja.

Priznanje bi Sušiću trebalo biti uručeno na svečanosti 15. septembra ove godine, kada se slavi Dan Grada Zavidovića.

Suad Omerašević, načelnik Općine Zavidovići istakao je za agenciju Anadolija kako nema razloga da Općinsko vijeća jednoglasno ne prihvati prijedlog NK Krivaja.

"Kao Zavidovićanu i načelniku Općine Zavidovići izuzetno je drago i ponosan sam što naš Safet Sušić nezaustavljivo vodi reprezentaciju BiH ka Brazilu. Od srca mu želimo da uspješno završi posao na putu ka Svjetskom prvenstvu. I zbog selektora koji je rođen u Zavidovićima građani ovog grada sa punom pažnjom i posebnim emocijama prate svaku utakmicu reprezentacije BiH. Imamo Sušićevo obećanja da će uskoro posjetiti svoj grad što nam je posebno drago", kazao je Omerašević.

Safet Sušić rođen je 13. aprila 1955. godine u Zavidovićima, gdje je živio do svoje 17. godine. Odlazi tada u Fudbalski klub Sarajevo, gdje je od 1973. godine do 1982. stekao slavu na prostorima bivše Jugoslavije, a potom je punu deceniju svoje igračko umijeće na najbolji način demonstrirao u slavnom pariskom PSG-u. U periodu od 1977. do 1990. godine za A reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 54 utakmice i postigao 21 gol.

Trenerskim poslom bavi se od 1994. godine, kada postaje šef stručnog štaba AS Cannesa. Sa klupe predvodio je i Al-Hilal, kao i turske ekipe Istanbulspor, Konyaspor, Ankaragucu, Rizespor i Ankaraspor. Selektor je fudbalske reprezentacije BiH od 29. decembra 2009. godine i na najboljem je putu da sa bh. državnim timom izbori plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Uspije li ući će u historiju kao prvi selektor koji je sa selekcijom ove balkanske zemlje osigurao učešće na nekom od velikih fudbalskih takmičenja.