Nogomet
102

Pape je od početka imao viziju i cilj, protiv SAD-a želi novu pobjedu

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nogometna reprezentacija BiH igra 14. augusta prijateljsku utakmicu protiv SAD-a na Koševu. Bit će to posljednja provjera Sušićevih izabranika pred izuzetno bitne utakmice koje Spahića i saigrače čakaju u septembru i oktobru.

Tada će Zmajevi voditi bitku za plasman na Mundijal. Odlazak na planetarni izlog nogometa znači uspjeh koji će se pamtiti u budućnosti. To bi bilo prvo učešće našeg državnog tima na velikom takmičenju od osamostaljenja države.

Posljednjih mjeseci bh. nacionalni tim igra dobro, a to bi u budućnosti trebala postati konstanta i učešće na Svjetskom prvenstvu u Brazilu neće doći u pitanje. Često se za ovakve prilike koriste riječi san ili historijski uspjeh, ali to u ovom slučaju zaista jeste.

Činjenica je da reprezentacija BiH nije igrala niti jednu utakmicu na velikom takmičenju. Isto tako, činjenice kažu da su nekadašnji prvak Starog kontinenta Grčka i Slovačka, koje se nalaze s nama u grupi, učestvovale na velikim nadmetanjima.

Svake kvalifikacije Zmajevi su ulazili sa istim ciljem – plasman na evropsko ili svjetsko prvenstvo, ali smo do sada utjehu pronalazili kada bi dosegnuli baraž, gdje smo zapinjali (bili eliminisani od Portugala).

Ipak, čini se da je famozni historijski uspjeh jako blizu. Osim plasmana na Mundijal stvara se imidž reprezentacije, a navijači diljem svijeta se ponose. Vjerujemo da ovaj tim može pobijediti gotovo svakoga.

Selektor Safet Sušić imao je jasnu viziju i cilj kada je stigao na funkciju. S vremenom su stigli i rezultati koji su u nogometu najvažniji.

Igra se iz utakmice u utakmicu popravljala, a s njom i rezultat. Rasle su i vrijednosti igrača. Bitno je da se sve navedene radnje nisu dogodile preko noći, već korak po korak.

Period koji je potreban za ostvarivanje nekog sportskog cilja postaje manje važan ako postoji jasna vizija i strategija. Taj proces nedostajao je našoj reprezentaciji za ozbiljniji rezultatski iskorak prethodnih godina. Puno toga trebalo se posložiti kako bi državni tim dosegao nivo na kojem je sada.

Vjerujemo da će Zmajvei nastaviti uspješnu seriju već protiv Klinsmanovih izabranika koji su, također, u pobjedničkom nizu. Na FIFA-inoj ranking listi BiH je 14., dok su SAD na 22. mjestu.