Prije 25 godina
0

Paolo Maldini debitirao za Milan

Totalsport
Dana 20. januara 1985. godine veliki Paolo Maldini, kao 16-godišnjak, je upisao prve minute u seniorskom sastavu Milana pod vodstvom švedskog trenera Nielsa Liedholma.

Dogodilo se to na sutrašnji dan prije točno 25 godina na gostovanju kod Udinesea u Udinama. Na početklu drugog poluvremena zamijenio je povrijeđenog Sergija Batistinija na mjestu desnog beka.

"Na poluvremenu me trener Liedholm pozvao na stranu i rekao: "Momak, ulaziš. Nemoj previše razmišljati, sjeti se koliko je ovaj posao lijep i zabavljaj se"! Te sam se maksime nastojao držati tokom cijele svoje karijere" - prisjeća se Maldini te nastavlja:

"Bilo je prokleto hladno i poprilično mračno, iako je još bio dan. Iza gola bila je hrpa snijega. Moj prvi kontakt s loptom bio je katastrofa. Nisam imao hrabrosti krenuti prema naprijed i odlučio sam vratiti loptu golmanu, koji je tada smio uzeti u naručje. Nažalost, odigrao sam je prekratko i golman je morao propišati krv da bi došao do nje i uhvatio je prije suparničkog napadača."

Tog je dana krenula jedna izuzetna profesionalna karijera, duga 24 godine, svo vrijeme u Milanu. Osvojio je tri naslova svjetskoga klupskog prvaka, sedam naslova talijanskog i pet europskog prvaka, a 12 je godina bio Milanov kapiten.

Odigrao je 56 gradskih derbija s Interom, 126 utakmica za reprezentaciju, 161 utakmicu u europskim kupovima i 1.041 utakmicu sveukupno. Skupio je na terenu 90.499 minuta i igrao protiv ukupno 2.156 suparničkih igrača.

Kad ga danas pitaju ko je bio najbolji nogometaš svijeta njegova vremena, Maldini kaže:

"Maradona. Volio bih da je igrao sa mnom u Milanu."