"Izjednačavaju žrtvu i agresora"
135

Palestinski nogometaš odbio poziv Barcelone

Totalsport
Mahmoud al Sarsak
Mahmoud al Sarsak
Palestinski nogometaš Mahmoud al Sarsak (25) odbio je poziv Barcelone da bude gost na predstojećem El Clasicu, utakmici protiv Real Madrida u 7. kolu Primere.

Nastavak je to priče koja je počela nakon što je Barcelona poklonila počasnu ulaznicu izraelskom vojniku Giladu Schalitu kojeg je palestinska vojska držala u zarobljeništvu od juna 2006. do oktobra prošle godine. Palestinska politička organizacija Hamas, koja vlada Pojasom Gaze, na to je odgovorila odlukom o medijskom bojkotu Barcelone.

Kako bi popravili štetu, u katalonskom divu su odlučili na dvoboj protiv Reala pozvati i Al Sarsaka koji je u julu pušten iz izraelskog zarobljeništva u kojem je bio od 2009. godine. Uhapšen je na putu za Zapadnu Obalu gdje je trebao igrati za ekipu Balate. Posljednja 92 dana u zarobljeništvu proveo je štrajkajući glađu.

"Pozvali su me na utakmicu samo kako bi ublažili pritisak navijača nakon pozivanja Gilada Shalita. Ne mogu se na taj način izjednačavati žrtve i agresori", poručio je Al Sarsak.

"Velika je razlika u zarobljavanju vojnika u uniformi koji nosi pušku i ubija nevine te nogometaša koji ide igrati utakmicu. Barcelona je pozivom Shalitu pokazala da preferira izraelskog vojnika koji je sudjelovao u ubijanju nevinih Palestinaca. Klub je time ignorisao milione svojih obožavatelja u Palestini i ostatku arapskog svijeta", dodao je Al Sarsak.

Zaključio je da bi u budućnosti mogao prihvatiti poziv Barcelone, ali samo ako ne bude izjednačen sa Shalitom ili nekim drugim izraelskim vojnikom.