Kvalifikacije za SP
0

Palermo spasio Maradonu u 93. minuti

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nogometaši Argentine pobijedili su na buenosaireškom Monumentalu Peru 2-1 u utakmici 17. kola Južnoameričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Pogodak odluke “gaučima” je donio 36-godišnji centarfor Martin Palermo, kojeg je Maradona uveo u igru na početku drugog poluvremena kao zamjenu za desnog beka Enza Pereza. Zabio je u trećoj minuti sudačke nadoknade pospremivši s daljnje vratnice u mrežu jedno nabacivanje Argentinaca.

Tim se golom Argentina probila na četvrto mjesto liste, koje izravno vodi u Južnoafričku Republiku. U posljednjem kolu u srijedu, međutim, nipošto ne smiju izgubiti u Montevideu od domaćih Urugvajaca, a za siguran plasman treba ima čak i pobjeda.

Urugvajci su u subotu pobijedili Ekvadorce u Quitu te se probili na peto mjesto, dok su Ekvadorci pali sa četvrtog na šesto. I oni još imaju izgleda, i za četvrto i za peto mjesto, koje vodi u dodatne kvalifikacije. Moraju, međutim, u srijedu pobijediti Čileance na njihovu terene u Santiago de Chileu. To neće biti tako nemoguća misija obzirom da su se Čileanci subotnjom gostujućom pobjedom nad Kolumbijcima (4-2) plasirali na prvo Svjetsko prvenstvo nakon 1998. godine.

Igrači argentinskog trenera Marcela Bielse izborili su Mundijal kao trećeplasirana momčad ljestvice. Brazil i Paragvaj, koji je u subotu pobijedio Venezuelu 2-1, to su već učinili ranije.

Argentinci su se ponovno namučili i pošteno isfrustrirali navijače na stadionu River Platea, koji su im prvi put počeli fućkati krajem prvog poluvremena.

Maradona je ovaj put barem pogodio uvevši u igru Pabla Aimara i Gonzala Higuaina od prve minute. Tandem novih igrača priskrbio mu je vodstvo u 48. minuti. Napadač Reala zabio je gol nakon lijepe asistencije 30-godišnjeg Benficina veznjaka.

Prije toga, međutim, Fiorentin je veznjak Juan Vargas uzdramo vratnicu gola Sergija Romera, koji je opasan udarac istog igrača iz slobodnog udarca skinuo nakon sat vremena igre. Prije toga, u 57. minuti, bolivijski sudac utakmice Rene Ortube propustio je suditi očiti penal za goste nakon što je bek Liverpoola Emiliano Insua rukom u kaznenom prostoru zaustavio udarac Luisa Ramireza.

Konačno u 90. minuti igre gosti su, po buenosaireškom pljusku, uspjeli izjednačiti golom Hernana Rengifa. Bio je to prvi pogodak Peruanaca u gostujućim dvobojima s Argentinom nakon 16 godina!

Kad se već sve činilo izgubljenim, Maradoni se ukazao spasitelj: Martin Palermo!

U drugoj najvažnijoj utakmici kola Urugvaj je u Quitu preokrenuo vodstvo domaćih Ekvadoraca za konačnu 2-1 pobjedu. Tri su važna boda igračima Oscara Washingtona Tabareza donijeli sjajni napadači Luis Suarez i Diego Forlan. Forlan je zabio iz penala u četvrtoj minuti sudačke nadoknade.

Južnoameričke kvalifikacije za SP, 17. kolo:

Argentina – Peru 2-1 (Higuain 48, Palermo 90+3 / Rengifo 90)

Ekvador – Urugvaj 1-2 (Valencia 67 / Suarez 69, Forlan 90+4)

Kolumbija – Čile 2-4 (Vidal 13-ag, Moreno 63 / Ponce 35, Suazo 36, Valdivia 72, Orellana 79)

Venezuela – Paragvaj 1-2 (Rondon 86 / Cabanas 55, Cardozo 79)

Bolivija - Brazil (nedjelja)

Redoslijed: 1. Brazil 33 (-1), 2. Paragvaj 33, 3. Čile 30, 4. Argentina 25, 5. Urugvaj 24, 6. Ekvador 23, 7. Venezuela 21, 8. Kolumbija 20, 9. Bolivija 12 (-1), 10. Peru 10