Nogomet
45

Ovo su Zmajevi koje u ljetnom prelaznom roku žele dovesti poznati evropski klubovi

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nogometnu reprezentaciju BiH čine zaista sjajni igrači, koji su svojim igrama u posljednje vrijeme, kako u klubovima tako i u reprezentaciji, privukli pažnju poznatih evropskih klubova. Prelazni rok je uveliko počeo, spekulacija je mnogo, a da li će neko od njih zaista promijeniti sredinu, još uvijek nije poznato.
Foto: EPA
Foto: EPA

Vedad Ibišević (Stuttgart)

Engleski premijerligaš Stoke City, čiji je član bh. reprezentativni golman Asmir Begović, zainteresovan je za dovođenje Vedada Ibiševića. Popularni Vedo je još uvijek član Stuttgarta u koji je stigao u januaru 2012. godine, a ugovorom je za Švabe vezan do 30. juna 2016. godine.

Ibišević je čelnike Stokea impresionirao na SP-u, posebno pogotkom protiv Argentine. Posebno mu se divi menadžer Stokea Mark Hughes, koji dvadesetdevetogodišnjeg napadača želi dovesti ovog ljeta na stadion Britannia.

Treba reći da se tržišna vrijednost Plavookog bombardera, prema podacima Transfermarkta, procjenjuje na 8 miliona eura.

Foto: EPA
Foto: EPA

Senad Lulić (Lazio)

Mediji u Italiji su pisali o interesovanju Juventusa za bh. reprezentativca i sjajnog nogometaša Lazija, idola navijača, Senada Lulića. Čelnici Juventusa su pokazali interes za Senada, a predsjednik Lazija Claudio Lotito je postavio cijenu na 18 miliona eura. U "paketu" s Lulićem Juve želi i Antonija Candrevu, a njegova cijena je između 35 i 40 miliona eura.

Lulić je u Lazio stigao u julu 2011. godine, a ugovor mu važi do 30. juna 2017. godine. Prema Transfermarktu, njegova tržišna vrijednost iznosi 10 miliona eura.

Foto: EPA
Foto: EPA

Muhamed Bešić (Ferencvaros)

Muhamed Bešić je oduvijek važio za velikog talenta, a na Svjetskom prvenstvu u Brazilu je doslovno eksplodirao. Posebnu pažnju je privukao u utakmici BiH - Argentina, u kojoj je čuvao Lionela Messija. U preostale dvije utakmice na SP-u, popularni Mume je također demonstrirao zavidno nogometno znanje, borbenost i fizičku spremu. To nije prošlo nezapaženo, pa su se pojavili i klubovi koji su zainteresovani za njegovo dovođenje, a to su engleski premijerligaši Everton i Swansea te španske ekipe Celta Vigo i Sevilla.

Britanski mediji su prije dva dana, ali i danas, objavili da će Bešić definitivno napustiti Ferencaros i preći u Everton za 5 miliona eura. Njegovim dolaskom bi ovaj klub dobio dodatnu snagu za borbu u Premierligi i Evropskoj ligi.

Istu cijenu je voljan platiti i Swansea, 5 miliona eura, da bi dobeo Bešića u svoje redove. Čelnici Swanseaja su voljni ponuditi trogodišnji ugovor Bešiću. Interesovanje je pokazao i Sunderland.

Osim engleskih premijerligaša, za popularnog Mumeta su zainteresovani i španski klubovi, a to su Celta Vigo i Sevilla. Zvaničnici Seville u Bešiću vide zamjenu za hrvatskog reprezetativca i klupskog kapitena Ivana Rakitića, koji je ovog ljeta postao član Barcelone.

Mume je privukao interes ekipa iz Italije i Njemačke.

Bešić je od augusta 2012. godine u Ferencvarosu, a ugovor mu važi do 30. juna 2016. godine. Njegova tržišna vrijednost prema Transfermarktu iznosi 1,1 milion eura.

Foto: EPA
Foto: EPA

Anel Hadžić (Sturm)

Za bh. reprezentativca Anela Hadžića su tokom i nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu interes pokazali španski Villareal, kao i engleski premijerligaši West Ham, Everton i Swansea, a posebno je "zagrijan" Newcastle. Hadžić je u izjavi za medije priznao da ima ponuda i iz Italije.

Trenutno je član Sturma, za koji igra od prošle godine na poziciji defanzivnog veznog. Ugovor mu važi do 30. juna sljedeće godine, a na tržištu vrijedi 950.000 eura.

Foto: EPA
Foto: EPA

Edin Višća (Istanbul BB)

Bh. reprezentativac i nogometaš turskog Istanbula, Edin VIšća, privukao je interes Arsenala i Leicestera. Istina, Arsenalu nije u vrhu liste prioriteta, ali je Leicester posebno "zagrijan".

Višća je u Istanbul stigao u augustu 2011. godine, a ugovor mu važi do jula 2016. godine. Njegova tržišna vrijednost se procjenjuje na 2,5 miliona eura.

Foto: EPA
Foto: EPA

Asmir Begović (Stoke City)

Bh. reprezentativac Asmir Begović je po mnogima najbolji golman engleske Premierlige. O njemu se mnogo priča u posljednje vrijeme, posebno kada je riječ o mogućem odlasku iz aktuelnog kluba, Stoke Cityja. Iako je Asmir u nekoliko navrata rekao da mu laska interes velikih klubova, on je svima dao do znanja da želi ostati u Stokeu. Ipak, vrijedi reći da su za njega zainteresovani Arsenal, Manchester United i Real Madrid. Posebno mu se divi trener Reala Carlo Ancelotti, no, zasad, Begović ostaje u Stokeu, koji ga pokušava vezati novim ugovorom, iako mu aktuelni ističe 30. juna 2016. godine. Begovićeva tržišna vrijednost se procjenjuje na 10 miliona eura, a ako bi ga Stoke prodao, najmanji iznos bi bio 25 miliona eura.

Foto: EPA
Foto: EPA

Edin Džeko (Manchester City)

Možda i najduže od svih su trajale glasine o odlasku bh. reprezentativca Edina Džeke iz Manchester Cityja, ali se to nije dogodilo. Sam Džeko je nakon osvajanja titule prvaka Engleske prošle sezone rekao da ga mnogi konstantno "sele", ali da on ostaje na Etihadu i osvaja titule. Tako će, po svemu sudeći, biti i dalje, jer City planira ponuditi novi ugovor bh. Dijamantu. U City je stigao 2011. godine, a ugovor mu važi do 30. juna naredne godine. Njegova vrijednost na tržištu se procjenjuje na 21,1 milion eura.

Bičakčić, Hajrović, Šunjić i Zukanović pronašli nove klubove

Kada je riječ o bh. reprezentativcima koji su ovog ljeta promijenili sredinu, to su Ermin Bičakčić, Toni Šunjić, Ervin Zukanović i Izet Hajrović.

Foto: EPA
Foto: EPA

Bičakčić je nakon ispadanja Braunschweiga iz Bundeslige prešao u Hoffenheim i tako se pridružio saigraču iz reprezentacije Sejadu Salihoviću.

Foto: EPA
Foto: EPA

Šunjić je prije svega nekoliko dana napustio ukrajinsku Zoryju, pa će karijeru nastaviti u ruskom Kubanu iz Krasnodara.

Foto: EPA
Foto: EPA

Ervin Zukanović, koji je pozvan na pripreme reprezentacije BiH, ali nije putovao u Brazil, iz Genta je posuđen Chievu iz Verone do kraja naredne sezone.

Foto: EPA
Foto: EPA

Izet Hajrović se od dolaska u januaru ove godine u Galatasaray nije naigrao, pa je odlučio promijeniti sredinu. Prije dva dana je potpisao ugovor s bundesligašem Werderom iz Bremena.