Nogomet
3

Ovo su najveći nogometni transferi u Evropi tokom ljetnog prelaznog roka

Klix.ba
Ukoliko ste propustili neke od nogometnih transfera tokom ljetnog prelaznog roka, donosimo vam nekoliko najvećih na starom kontinentu.
Radamel Falcao (Foto: EPA)
Radamel Falcao (Foto: EPA)

Transfer Radamela Falcaa iz Monaca u Manchester United na jednogodišnju posudbu obilježio je kraj prijelaznog roka u kojem je potrošeno preko dvije milijarde eura.

Xabi Alonso (Foto: EPA)
Xabi Alonso (Foto: EPA)

Xabi Alonso je iz Real madrida prešao u Bayern iz Minhena. To je jedan od najvećih transfera ovog ljeta. Alonso je napustio špansku Primeru i karijeru će nastaviti u njemačkoj Bundesligi. Dres evropskog prvaka je zamijenio dresom njemačkog prvaka.

James Rodriguez (Foto: EPA)
James Rodriguez (Foto: EPA)

James Rodriguez je jedan od igrača koji je zablistao na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrajući za Kolumbiju, pa stoga nije ni čudo što su za njega bili zainteresovani mnogi veliki klubovi. Dvadesetdvogodišnji nogometaš je prihvatio ponudu Real Madrida.

Toni Kroos (Foto: EPA)
Toni Kroos (Foto: EPA)

Toni Kroos pripada grupi najboljih njemačkih nogometaša. On je odlučio ovog ljeta napustiti Bayern i preći u Real Madrid. Ovo je bio pametan finansijski potez Bayerna nakon što je vrijednost nogometaša porasla poslije SP-a. Nijemci su Kroosa prodali za 30 miliona eura.

Luis Suarez (Foto: EPA)
Luis Suarez (Foto: EPA)

Luis Suarez je u transferu vrijednom 81 milion eura prešao iz Liverpoola u Barcelonu. To je ujedno i najvredniji transfer ljetnog prelaznog roka. Urugvajski reprezentativac je zbog ujedanja talijanskog reprezentativca Giorgija Chiellinija tokom SP-a kažnjen, tako da neće moći nastupati za Barcu do 26. oktobra.

David Luiz (Foto: EPA)
David Luiz (Foto: EPA)

David Luiz je ovog ljeta napustio Chelsea i prešao u PSG. On je jedan od najboljih defanzivaca koji tokom posljednjeg prelaznog roka promijenio sredinu. Dvadesetsedmogodišnji Brazilac je plaćen oko 60 miliona eura.

Diego Costa (Foto: EPA)
Diego Costa (Foto: EPA)

Diego Costa je sjajno igrao za Atletico Madrid, što mu je donijelo transfer u Chelsea. Naturalizovani Španac je potpisao petogodišnji ugovor nakon transfera vrijednog 38 miliona eura.

Mario Mandžukić (Foto: EPA)
Mario Mandžukić (Foto: EPA)

Mario Manndžukić je iz Bundeslige otišao u špansku Primeru. Atletico Madrid je za njegove usluge Bayernu platio 22 miliona eura.

Tomas Vermaelen (Foto: EPA)
Tomas Vermaelen (Foto: EPA)

Tomas Vermaelen je iz Arsenala doveden u Barcelonu kao zamjena za legendarnog defanzivca Carlesa Puyola. Vjeruje se da je iz Londona u Barcelonu stigao za 16 miliona eura. Za njegove je usluge bio zainteresovan i Manchester United.

Alexis Sanchez (Foto: EPA)
Alexis Sanchez (Foto: EPA)

Alexis Sanchez je bio odličan na SP-u igrajući za Čile, a ovog je ljeta iz Barcelone prešao u Arsenal. Dvadesetpetogodišnji napadač je postao igrač Topnika nakon transfera vrijednog 37.8 miliona eura.

Ciro Immobile (Foto: EPA)
Ciro Immobile (Foto: EPA)

Ciro Immobile se ovog ljeta oprostio od Torina i prešao u Borussiju iz Dortmunda. Njegov transfer je rekordan u ovoj godini, a plaćen je 20 miliona eura. U napadu će Immobile igrati sa Adrianom Ramosom.

Nuri Sahin (Foto: EPA)
Nuri Sahin (Foto: EPA)

Nuri Sahin se iz Real Madrida vratio u Borussiju Dortmund, što i nije neko posebno iznenađenje. Nastupao je za Real Madrid i bio je na posudbama, a sada je zvanično igrač Dortmunda. Plaćen je sedam miliona eura.

Mehdi Benatia (Foto: EPA)
Mehdi Benatia (Foto: EPA)

Mehdi Benatia je iz Rome prešao u Bayern. Sportski direktor Bavaraca Matthias Sammer je uvjeren da je dovođenje defanzivca Benatije odličan potez. Roma je od transfera marokanskog reprezentativca zaradila 26 miliona eura.

Luke Shaw (Foto: EPA)
Luke Shaw (Foto: EPA)

Luke Shaw ima 19 godina i 60 nastupa u engleskoj Premierligi, a nastupio je za Englesku i na SP-u u Brazilu. Ovog je ljeta iz Southamptona prešao u Manchester United za 37,5 miliona eura, a potpisao je četverogodišnji ugovor.

Guillermo Ochoa (Foto: EPA)
Guillermo Ochoa (Foto: EPA)

Guillermo Ochoa je odlično branio za Meksiko na SP-u. Nakon nastupa za Ajaccio, Ochoa je kao slobodan igrač stigao u Malagu.

Angel Di Maria (Foto: EPA)
Angel Di Maria (Foto: EPA)

Angel Di Maria je iz Real Madrida prešao u Manchester United za 75 miliona eura. Njegov je zadatak pomoći Crvenim vragovima da se vrate na put stare slave.