Nogomet
86

Ovo su klubovi protiv kojih bi Sarajevo moglo igrati u kvalifikacijama za Ligu prvaka

Piše: Am. Dž.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Prvak Bosne i Hercegovine u fudbalu FK Sarajevo naredne sezone će nakon osam godina nastupiti u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Bordo momci će preskočiti prvo pretkolo zahvaljujući koeficijentu u iznosu od 5.500 bodova.

Prema trenutnom nezvaničnom rasporedu, FK Sarajevo će se naći u drugoj jakosnoj grupi prilikom žrijeba za drugo pretkolo. Iako postoji mogućnost da se Sarajevo nađe u prvoj jakosnoj grupi, veoma su male šanse da se to desi.

Najjači potencijalni protivnik našem klubu u drugom pretkolu, barem prema koeficijentima, mogla bi biti rumunska Steaua (40.259 bodova).

Zanimljivo je da postoji mogućnost da Sarajevo zaigra i protiv klubova iz susjednih zemalja: Dinamom i Partizanom koji se, kao i Steaua, nalaze u prvoj jakosnoj grupi.

Prema trenutnoj listi koeficijenata, potencijalni protivnici Sarajeva su i ovi klubovi: Celtic (Škotska), APOEL (Kipar), BATE Borisov (Bjelorusija), Ludogoretts (Bugarska), Maribor (Slovenija), Maccabi Tel Aviv (Izrael), Malmo (Švedska), Qarabag (Azerbejdžan), HJK (Finska), Molde (Norveška), Midtjylland (Danska) i Videoton (Mađarska).

Neki od najpoznatijih evropskih klubova kao što su Manchester United i Monaco igrat će u trećem pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka.

Izvlačenje parova bit će obavljeno 22. juna. Sarajevo će svoju prvu utakmicu igrati 14 ili 15. jula, a uzvrat 21.ili 22. jula.

FK Sarajevo 2010. godine nije učestvovalo u evropskim takmičenjima što se značajno odrazilo na koeficijent koji dodjeljuje UEFA.