Didier Deschamps
0

"Ovo je fantastično, sve zasluge idu igračima"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Trener Marseillea Didier Deschamps odveo je klub s Velodromea do naslova francuskog nogometnog prvaka, njihovog devetog ukupno u historiji i prvog nakon 1992. godine.

Marseille je osigurao naslov 3-1 domaćom pobjedom nad Rennesom u 36. kolu, dva kola prije kraja sezone, a Deschamps je kao igrač s Marseilleom u dva navrata (1990. i 1992.)  također podigao pehar namijenjen pobjedniku Le Championnata.

"Ovo je nevjerojatno, a sve zasluge za ovo idu igračima. Bila je ovo nevjerovatna avantura i velika pobjeda za klub i sve njegove djelatnike. Ovo je plod napornog rada proteklih devet mjeseci i dolazi nakon puno uspona i padova. Vrlo sam ponosan na ovaj tim", rekao je sretni, ali ipak staloženi francuski stručnjak, koji je zadržao pribranost uprkos haotičnim scenama slavlja koje su se sinoć odvijale na Velodromeu.

"Drugačije slavite kada ste igrač. Kada ste trener slavlje je ipak suzdržanije jer morate misliti na sve, na medicinsko osoblje, tehničko osoblje. Nećete me vidjeti kako plešem po stolu, nisam dobar plesač. Ali veliko je zadovoljstvo osvojiti naslov. Bila je ovo iznimna godina za sve nas."

Upitan da li je ovo vrhunac njegove trenerske karijere (u kojoj je prethodno vodio Monaco i Juventus) Deschamps je rekao: "Imao sam sreće osvojiti dva Liga kupa (s Monacom i Marseilleom), kao i Seriju B s Juventusom. Bili su to sjajni trenuci, ali ovakva je titula još vrednija jer je potreban dug i naporan rad. Ovo je nagrada za kontinuirano kvalitetan rad."