Oštar start
0

KOLUMNA / Ovo je Bosna, kada je najteže - najbolji smo

Piše: Bakir Tiro
Opet se ispostavilo - kada je najteže, najbolji smo! Jaki, jedinstveni i dostojanstveni naši fudbalski reprezentativci na briljantan način pobijedili su Rumuniju (2:1) u grotlu fantastičnog Bilinog polja.

Dobili smo tekmu, koja bi u konačnici mogla biti odlučujuća u nastojanjima da dohvatimo baraž, a potom i odemo na EURO 2012. u Ukrajinu i Poljsku. Ukoliko nam FIFA i UEFA dozvole da se nastavimo takmičiti.

Ko zna, zna

Za početak, vratimo se utakmici koju ćemo, na ovaj ili onaj način, dugo pamtiti. Bespoštednom borbom, igrom koje se ne bi postidjele ni najjače selekcije svijeta, izabranici selektora Safeta Sušića Rumunima su održali lekciju na, istina, ne baš sjajnom travnjaku zeničkog stadiona. Međutim, ko zna - zna, pa bio teren i malo mekan, negdje i neravan. Stoga, određene primjedbe Mutua i društva na travnjak samo su alibi za poraz od puno boljeg.

Bilo je to najbolje izdanje Sušića otkako je na klupi BiH. Ovaj put selektor je posao obavio besprijekorno, te mu je svaka bila zlata vrijedna. Svi promašaji koje je imao u prethodnim mečevima sada su mu sa punim pravom oprošteni.

Ako se Sušić u Zenici trgnuo i trenerski dokazao, onda je Senad Lulić eksplodirao. Odigrao je utakmicu života. Fudbalskim žargonom rečeno, "ubio" je Rumune po lijevom boku. Ponizio ih je do te mjere da se običan neutralan smrtnik naprosto mogao sažaliti na njegove "čuvare". Ustvari, pokušaje čuvara.

Sportski heroji iz herojske zemlje

Luliću uz bok bio je dubrovački gospar u dresu ove zemlje. Spahić je potvrdio klasu, pa nije ni čudo što je Mutu bio malo frustriran terenom. Svako bi, uzme li se u obzir da mu je naš kapiten za vrijeme svih 90 minuta meča dozvolio "dva puta" da dotakne loptu.

Dobar smo mi, ali pomalo i ponekad čudan narod. Kako se bližio kraj utakmice, dok smo bili u rezultatskom deficitu, pojedini sa tribina pomalo nekulturno negodovali su najviše na račun svojih najvećih ljubimaca, Edina Džeke i Vedada Ibiševića. A, onda, ubojiti napadački dvojac, 'nako jaranski, zabi po jedan Rumunima. Tek toliko da se zna ko su velemajstori.

Da ne bude zabune. Utakmicu smo dobili besprijekornom kolektivnom igrom na krilima najboljih navijača na svijetu. Svi naši reprezentativci, kao i kompletan stručni štab, zaslužuju ogromne čestitke za podvig u danima kada našem fudbalu stoji mač nad glavom.

Ipak, ne mogu a da ne spomenem još dva sportska heroja iz herojske zemlje. Prvi se zove Zvjezdan Misimović. Nakon što ga je Rumun George Hagi šikanirao, pa "otjerao" prije nego ga otjeraše iz Galatasaraya, popularni Miske osvetio mu se na najbolji način. Vrhunskom partijom sahranio je ambicije Hagijeve državne selekcije da se nađe na narednom EP-u.

Drugi heroj je golman Kenan Hasagić. Iako povrijeđen, stisnuo je zube i rutinski obavio ono malo posla što je imao. Onda kada bi naši protivnici iz zemlje Evropske unije svratili do protivničkog šesnaesterca.

Premotate li film unazad, fakat ćete skontati da smo ih rasturili. Nešto mi žao ljudi, a tako su "fino", podcjenjivački pričali o nama prije utakmice, tipa: "Ne treba se plašiti BiH, nisu oni kakva ekipa…" OK, kako vi kažete, gospodo Rumuni?!

J… nacionalni ključ, budite ljudi

Šalu i Rumune na stranu. Sa njima su se naši igrači dovoljno našalili na terenu. Imamo mi istinskih problema.

Zamislite, sinoć nije igrao nijedan Hrvat u timu BiH. Je l' tako Josipe Bevanda? Čuj ti drskosti, nije zadovoljen nacionalni ključ u timu, a FIFA i UEFA hoće da prihvatite novi Statut N/FS BiH. Nemojte, niste ludi, ni vi u zapadnoj Hercegovini, ni vaši političko-fudbalski koalicioni partneri u Fudbalskom savezu RS. Teka Rodoljuba Petkovića, koji je ovih dana sanjao da će njegov lokalni savez postati 54. članica UEFA-e, u meču protiv Rumuna nije baš ostala prazna o pitanju nacionalnog ključa. No, malo brate! U timu nije bila trećina Srba. Bezobrazluk! Na takav način pobijediti? Trebali bi malo o ovome prozboriti u utorak (29. marta) na Skupštini N/FS BiH, gdje ili ćete usvojiti Statut ili nam ne gine suspenzija FIFA-e i UEFA-e.

Sram vas bilo ako zaustavite fudbalsku reprezentaciju na njenom putu ka EP. Sram vas bilo ako FK Borac ne dozvolite da prvi put u svojoj historiji igra Ligu prvaka, a ostalim klubovima da se nadmeću u pretkolima Evropske lige.

Promijenite mišljenje! Ovo je samo sport, onaj u kojem se ljudi u cijeloj BiH toliko vesele da to graniči sa delirijem. J… više prebrojavanja na krvna zrnca i nacionalne ključeve. Prihvatite zahtjeve iz FIFA i UEFA za dobrobit i svoje djece. Prestanite biti pijuni kojima isključivo upravljaju politički moćnici.

Budite ljudi!