Nogomet
4

"Otpisana" Kostarika slavila protiv Italije i plasirala se u osminu finala SP-a

Klix.ba
(Foto: EPA)
U drugom kolu grupe D Svjetskog nogometnog prvenstva snage su danas u Recifeu odmjerile moćna Italija i Kostarika koja se smatra najvećim iznenađenjem SP-a. U fantastičnoj utakmici "otpisani" Los Ticosi su slavili rezultatom 1:0 i tako osigurali plasman u osminu finala SP-a.

Bio je ovo vrlo uzbudljiv meč u kojem su se obje ekipe borile do zadnjih atoma snage praveći veliki broj prekršaja i ofsajda.

Kostarika, iznenađenje ovogodišnjeg SP-a, zaprijetila je mreži Talijana u 7. minuti kada je Borges bio najbrži u šesnaestercu nakon centaršuta iz kornera i pucao glavom, ali je lopta proletila iznad prečke. Pojačali su Los Ticosi napade pred protivničkim golom, ali bez rezultata.

U 31. Balotelli je došao do izražaja. Primio je pas u šesnaestercu i odmah pucao, ali lopta odlazi lijevo do gola. Dvije minute nakon toga Balotelli ponovo pokušava, ali golman Los Ticosa brani.

Kostarika je imala odličnu priliku u 42. minuti. Nakon kornera su saigrači dobro izbacili Ruiza na desno krilo, a on preciznim centaršutom pogađa Duartea u glavu. No bio je u nezgodnoj poziciji da bi ozbiljnije zapucao prema Buffonovu golu.

No, dvije minute kasnije polazi im to za rukom. Diaz je odlično ubacio s lijeve strane, a Ruiz ostao sam na drugoj stativi i snažno opalio glavom u desnu stranu, a lopta je od stative ušla u mrežu. Kostarika je nakon velike borbe i nedosuđenog penala, nadmudrila Talijane i povela 1:0.

I drugo poluvrijeme je bilo vatreno. U 51. minuti Darmian je nakon solo prodora odlično šutirao prema golu. Navas je jedva odbranio taj pokušaj i Italija nije izjednačila rezultat.

Iako je bio veliki broj prekršaja žuti karton je sudija dodijelio tek u 69. minuti. Dobio ga je Balotelli jer je povukao Diaza kad je ovaj pokušao izaći prema De Rossiju. Minutu kasnije dobio ga je i igrač Kostarike Cubero.

Kostarika je imala još jednu priliku da poveća vodstvo, ali Brenesov šut brani talijanski golman.

Bez obzira što su igrali otvorenije Talijani nisu mogli doći do željenog gola. Utakmica je završena nevjerovatnom pobjedom Kostarike od 1:0.

Pobjedom Kostarike Engleska je izgubila šansu da nastavi put na SP-u i vraća se kući.

SP 2014, grupa D Italija - Kostarika 0:1