Nogomet
36

Otkriveni finalni planovi za novi Santiago Bernabeu

Klix.ba
Nakon mnogobrojnih problema i blokada napokon je postignut dogovor između Real Madrida i gradskog vijeća koje je dozvolilo modernizaciju stadiona Santiago Bernabeu.

Modernizacija stadiona je prvobitno predložena 2012. godine, a dogovor je postignut tek sada. Madriđani se nadaju da će radovi na okolini stadiona i infrastrukturi početi 2017. godine.

Iako kapacitet stadiona neće biti povećan (80.000 gledatelja), radovi će koštati 400 miliona eura, a bit će izvođeni na neiskorištenom javnom zemljištu, kao i na samom stadionu.

Ranije je planirana izgradnja hotela, o čemu se još pregovara. Međutim, Santiago Bernabeu će dobiti novu fasadu, kao i pokretni krov te moderno dizajniranu okolinu. Krov će se otvarati ili zatvarati za 15 minuta. Novim dizajnom će biti znatno smanjena buka kojoj je izloženo lokalno stanovništvo tokom utakmica.

Najavljene su i promjene bogatog Realovog muzeja koji će biti proširen, jer su neki uredi izmješteni u trening centar.

Planirana je izgradnja trga koji će biti prostran i pogodan za održavanje različitih događaja, sportskih, kulturnih i drugih događaja važnih za grad. Također, posjetiteljima će biti na raspolaganju trgovački centar, prodavnice sportske opreme i slično.

Stadion će dobiti LED noćno osvjetljenje, a njegova fasada će mijenjati boju i intenzitet svjetlosti. Na fasadi će se moći prikazivati različite slike i poruke, što znači da će predstavljati ogroman ekran.

Santiago Bernabeu će posjedovati i novi ogromni semafor.

Završetak radova se očekuje 2020. godine. Stadion će vjerovatno nositi naziv IPIC po kompaniji iz Abu Dhabija u čijem je vlasništvu španska naftna kompanija Cepsas.