Nogomet
84

Otkrio svoju životnu priču: Vincent Tan zbog besparice napustio školu, a danas je milijarder

Klix.ba
Vincent Tan (Foto: Klix.ba)
Vincent Tan (Foto: Klix.ba)
Malezijski milijarder Vincent Tan, vlasnik engleskog premijerligaša Cardiffa i čovjek koji je odlučio preuzeti FK Sarajevo, u video poruci je ispričao svoju životnu priču i otkrio put kojim je došao do velikog bogatstva.

Vincent Tan je osnivač i vlasnik većinskog dijela dionica korporacije Berjaya iz Malezije. Radi se o jednom od najvećih malezijskih konglomerata sa više od 30.000 zaposlenih. Ovaj biznismen ima 61 godinu, a za sebe kaže da nije star, nego mlad 61 godinu.

Tan je školu napustio 1969. godine kada je imao 17 godina. Bio je dobar učenik, ali je zbog finansijskih problema svoje porodice morao napustiti školu. Počeo je raditi kako bi pomogao svojoj porodici. Ukazala mu se prilika da radi za kompaniju koja se bavi osiguranjem, no, njegov je otac imao druge planove. Insistirao je da radi Vincent radi u banci, što je on i učinio. Nakon godinu dana je napustio banku i počeo raditi kao agent za osiguranje, jer je shvatio da mu taj posao donosi veću zaradu.

Dobro mu je išlo u njegovom novom poslu, a zarađeni novac je uložio u kompaniju za uvoz i izvoz. Uvozio je polovne automobile iz Japana u Maleziju. Tada je imao samo 19 godina. Tri godine kasnije je pročitao članak u novinama o uspjehu McDonaldsa i njegovim hamburgerima koji su osvojili svijet. Pisao je McDonaldsu kako bi pokušao uspostaviti saradnju, ali je odbijen. No, nije odustao, nego se borio sedam godina, nakon čega je i postao partner McDonaldsa. Dobio je 51 posto vlasništva u McDonaldsu u Maleziji za investiciju od 100.000 dolara. Tada je imao 28 godina i to je bio njegov prvi veliki posao.

Drugi veliki uspjeh je ostvario 1985. godine kada je imao 33 godine. Kupio je lutriju od vlade, kompaniju koja nije dobro poslovala u muslimanskoj zemlji kakva je Malezija. Do tada je lutrija ostvarivala prihod u vrijednosti od 10 miliona dolara godišnje, a Tan je za pet godina je povećao prihod za 50 puta. Danas kompanija ima prihod od milijardu dolara godišnje.

Svoje je kompanije proširio na područja za koja je smatrao da imaju potencijala, tako da grupa u današnje vrijeme ima godišnji prihod od 7,5 milijardi dolara u poslovima kao što su marketing, finansije, hoteli, nekretnine, odmarališta, lutrija, autoindustrija, poslovi vezani za internet, ugostiteljstvo, mediji, telekomunikacije, vodeni resursi i slično.

Na letu u Singapur je razgovarao s čovjekom koji mu je govorio o direktnoj prodaji, pa se upustio i u taj posao. Kupio je kompaniju eCosway, koja je postala jedna od najvećih u Maleziji. Kao razloge svog velikog uspjeha je naveo mukotrpan rad, upornost, samodisciplinu, humanost i vjeru. Želju za pomaganjem onima kojima je to potrebno je naslijedio od majke. Majka mu je savjetovala da se pridruži inicijativi američkog milijardera Billa Gatesa, Giving Pledge, pa je Tan tako odlučio pokloniti polovinu svog bogatstva u dobrotvorne svrhe.

"Pesimista vidi prepreku u svakoj prilici, dok optimista vidi priliku u svakoj prepreci", rekao je Tan u poruci te je dodao da su mu te riječi Winstona Churchilla bile vodilja u poslu.

Videoporukom je Tan obilježio novo partnerstvo njegove kompanije eCosway, a to je saradnja s kompanijom Epic.