Ćiro za Sarajevo-x.com
0

INTERVJU / "Otišao sam tužan, ali se možda vratim na klupu FK Sarajevo"

Razgovarao: Edin Isanović
Miroslav Blažević
Miroslav Blažević
Bivši selektor nogometne reprezentacije BiH Miroslav Ćiro Blažević odmara u Zagrebu. Sa svojim klubom je lider kineskog prvenstva. Trenutno je pauza zbog Svjetskog prvenstva, a pripreme će Shanghai Shenhua odraditi u Sloveniji. "Trener svih trenera" priznaje da ga još muči rastanak sa "zmajevima". Nema odgovor na pitanje zašto su se posvađali, zašto ga psuju oni koji su se kleli u njega.

Napominje da je Emira Spahića i društvo vodio sa velikom strašću i da se sve raspalo nakon eliminacije od Portugala.

U intervjuu za Sarajevo-x.com govori o bh. selekciji, sudaru sa Portugalom, Safetu Sušiću, Kini i mogućem povratku u glavni grad BiH.

Šta za Vas predstavlja odlazak sa klupe reprezentacije BiH?

Odlazak sa klupe bh. reprezentacije za mene predstavlja najveću mrlju u životu. Nisam vjerovao da će se sve onako završiti. Navijači su tražili da odstupim i ja sam to ispoštovao. Da li sam to zaslužio - ne znam. Mogu samo reći da sam otišao tužan i razočaran. Sve sam dao da uspijemo!

Do Šangaja letite deset sati. Da li ponekad razmišljate o dvomeču sa Portugalom i da li je priča o baražu mogla drugačije završiti?

Svakako. Nedostajalo je malo sreće u Lisabonu. Okolnosti bi se promijenile da je Džeko pogodio. Boli, još uvijek jako boli. Pogledam reprezentacije koje su na Svjetskom prvenstvu i vidim da smo bolji od puno njih. Kada počnu utakmice bit će mi još više žao, ubijeđen sam da bismo nešto napravili. Za nogometnu reprezentaciju BiH veže me mnogo emotivnih trenutaka.

Šta vam je ostalo najupečatljivije?

Euforija pred utakmice i raja koja se radovala svakom našem uspjehu. To se pamti, to se ne zaboravlja. Nacija je živjela za reprezentaciju, na svakom ćošku se pričalo o našim dvobojima.

Naslijedio vas je Safet Sušić?

Najbolji igrač kojeg sam ikada gledao. To sam uvijek naglašavao. Safet je moj veliki prijatelj i vjerujem kako će on napraviti korak dalje i otići na Evropsko prvenstvo. Za to sigurno ima potencijal.

Da li ste pratili prijateljske okršaje sa Švedskom i Njemačkom?

Ne, ali sam o svemu dobro informisan. Mislim da će Sušić sve detaljno analizirati, te izvući pouke i poruke iz tih susreta. Treba mu dati podršku.

Kako Vam je na novom radnom mjestu?

Nije baš lako. Drugi je to svijet, drugi način života, sve je apsolutno drugačije. No, ljudi su srdačni i žele pomoći. Za njih nisam starac, kako su me zvali u BiH, za njih sam mudrac. Poštuju sve što sam napravio do sada. Kinezi znaju napraviti izvanrednu atmosferu, to me pomalo iznenadilo.

Shanghai Shenhua je lider na prvenstvenoj tabeli. Možete li na kraju dotaći vrh?

Kada sam došao rekli su mi da ću se boriti za opstanak, jer su iz kluba otišla četiri reprezentativca. Ipak, na prepad smo dobili nekoliko utakmica i došli do prvog mjesta. U ovom trenutku dvije ili tri ekipe su sigurno kvalitetnije, ali mi nećemo odustati od naslova. Na pripreme u Sloveniju putujemo 14. juna, a prvenstvo se nastavlja polovinom jula.

Do kada ste ugovorom vezani za kineski klub?

Do novembra.

Šta poslije toga, govorilo se da ćete možda sjesti na klupu FK Sarajevo?

U tome ima istine, priča nije bez osnova. Mustafa Dučić Mućo je moj veliki prijatelj i predlagao mi je da dođem. Ta opcija nije za odbaciti i nije nimalo isključena. Ja sam u mladosti igrao za bordo tim sa legendarnim Asimom Ferhatovićem Hasetom. Ne bih imao ništa protiv da dođem na najveći bh. stadion. No, vidjet ćemo kako će se stvari odvijati.

Sutra počinje Mundijal na jugu Afrike. Kojim reprezentacijama predviđate poredak u samom vrhu?

Uvijek istima - Njemačka, Holandija, Argentina, Brazil, Španija, Francuska, Italija, Engleska i Portugal.

Selekcija po Vašem ukusu?

Španija i Argentina. Neka od ove dvije reprezentacije će možda biti prvak svijeta. Prva zbog velike koncentracije kvaliteta, a druga zbog najboljeg igrača današnjice – Messija.