Prodao drogu novinaru
0

Otac Johna Terryja izbjegao zatvor

Totalsport
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Na šest mjeseci uslovne zatvorske kazne osuđen je Edward Terry, otac Chelseajevog nogometaša Johna, zbog preprodaje manje količine kokaina novinaru na tajnom zadatku.

Gospodin u šestoj deceniji života također će morati odraditi stotinu sati volontiranja i platiti 95 funti sudskih troškova.

Sudija Kraljevskog suda u Basildonu Christopher Mitchell odredio je Terryju blažu kaznu od očekivane uz obrazloženje da je bio "očigledno izazvan od prerušenog novinara za potrebe objave novinskog članka".

Prošlog novembra londonski je tabloid News of the World, nedjeljno izdanje The Suna, objavio ekskluzivnu priču potkrijepljenu fotografijama i videozapisom u kojoj je zorno prikazano kako otac engleskog reprezentativca zainteresiranu mušteriju opskrbljuje drogom. Novinar, koji se predstavio kao šofer bogatog klijenta zainteresiranog za drogu vrhunske kvalitete, kupio je od Terryja 3.5 grama kokaina za 120 funti.

Sudac je, saslušavši obje strane, presudio Terryju uz olakšavajuće okolnosti, jer je "očigledno da se novinar ciljano zbližio s Terryjem kako bi od njega izvukao priznanje da je spreman nabaviti mu drogu".

Advokat tužene strane argumentirao je da je Terry prerušenog novinara dvaput usmjerio na dva različita dobavljača, te da mu je drogu donio tek kada mu se lažni šofer, očito s jedinim ciljem da navede Terryja na grijeh, treći put vratio s riječima da nije zadovoljan ponuđenim.

"Edward Terry ne bi počinio krivično djelo da na njega nije naveden", obrazložio je sudija.