Nogomet
84

Osmina finala Lige prvaka: Pobjeda Olympiakosa protiv Manchester Uniteda

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
Olympiakos je u večerašnjoj utakmici osmine finala Lige prvaka na domaćem terenu pobijedio ekipu Manchester United rezultatom 2:0.

Utakmica je počela u visokom tempu, a redali su se napadi na obje strane. U 8. minuti se ukazala velika prilika za Olympiakos, Dominquez je ušao u šesnaesterac Manchester Uniteda i šutirao, ali je odbrana engleskog predstavnika blokirala njegov šut. Domaći su imali blagu inicijativu te su kontrolisali igru te su uspješno zaustavljali napade Uniteda.

Igrala se 26. minuta kada je Perez nakon solo akcije šutirao ka golu Uniteda, no, lopta je otišla pored gola. U 35. minuti je na drugoj strani Ferdinand ubacio loptu iz slobodnog udarca, ali opasnosti po gol domaćih nije bilo. Maniatis je minut kasnije šutirao sa 30 metara, ali ni on nije bio precizan. Hrabra igra i trud igrača Olympiakosa su se isplatili u 38. minuti, kada je za vodstvo pogodio Dominguez. United je pokušavao uzvratiti, ali bez uspjeha. Na odmor se otišlo pri rezultatu 1:0 u korist Olympiakosa.

Početkom drugog poluvremena je svoj šut isprobao Perez, koji nije zabrinuo gostujućeg golmana De Geu. Ipak, u 55. minuti su domaći povisili vodstvo na 2:0, a sjajan gol je postigao Campbell. De Gea je bio nemoćan.

Igrala se 64. minuta kada je United zaprijetio preko Welbecka, a njegov udarac glavom završio je pored gola. Tri minute kasnije na drugoj strani je šutirao Olaitan, ali je i on bio neprecizan.

Menadžer Crvenih vragova je pokušao promijeniti situaciju na terenu i sa izmjenama, Cleverlyja je zamijenio Kagawa, a umjesto Valencije je u igru ušao Welbeck. Međutim, ništa se nije promijenilo, jer je United i dalje bio nemoćan. Veliku priliku je u 82. minuti propustio Van Persie, koji je iz izgledne situacije šutirao iznad gola. U finišu utakmice propala je dobra šansa za gol gostiju, a istakao se golman domaćih Jimenez.

Rezultat se do kraja utakmice nije mijenjao. Olympiakos je zasluženo pobijedio rezultatom 2:0 i ima veliku prednost uoči revanša na Old Traffordu. S druge strane, Manchester Unitedu će biti veoma teško da nadoknadi zaostatak i plasira se u četvrtfinale.

Osmina finala Lige prvaka, prva utakmica:

Olympiakos - Manchester United 2:0 (Dominguez 38', Campbell 55')