Nogomet
4

Osmina finala Lige prvaka: Basel protiv Porta, Real Madrid gostuje Schalkeu

Piše: D. B.
Trening Basela (Foto: EPA)
U okviru osmine finala Lige prvaka večeras će biti odigrane dvije utakmice, a sastaju se Basel i Porto te Schhalke i Real Madrid.

Basel - Porto

Basel je napravio odličan rezultat plasmanom u osminu finala iz grupe u kojoj je imao dva velika protivnika Liverpool i Real Madrid, a sada u nokaut fazi za protivnika ima snažni Porto. Trener Basela Paulo Sousa je bio blizu potpisa za Porto tokom nogometne karijere, a sada će učiniti sve da eliminiše portugalski klub iz Lige prvaka. On u ovoj utakmici neće moći računati na suspendovanog Fabiana Schara, dok suspenzija prijeti Gonzalesu, Mareku Suchyju i Taulantu Xhaki. Također, januarsko pojačanje Adama Traore nije na raspolaganju zbog povrede.

Švicarskom šampionu ide sjajno u domaćem terenu, u devet utakmica je upisao sedam pobjeda i dva remija, a od sedam prijateljskih susreta odigranih na pripremama u Španiji su pobijedili u njih pet, pa se nogometaši Basela nadaju da dobru formu može prenijeti i na Ligu prvaka.

Kada je riječ o Portu, žuti kartoni prijete Marcanu i Maiconu. Od završetka grupne faze Lige prvaka Porto je odigrao 13 utakmica u svim takmičenjima, a zabilježio je 10 pobjeda, jedan remi i dva poraza. Oba poraza su se dogodila u domaćem prvenstvu od Benfice i Maritima.

U ekipi porta neće biti Adriana Lopeza, koji se povrijedio u januaru, zbog čega je zamijenjen na listi nogometaša prijavljenih za Ligu prvaka.

Schalke - Real Madrid

Real Madrid je prošle sezone savladao Schalke rezultatom 6:1 u istoj fazi takmičenja i na kraju je "dogurao" do finala u kojem je osvojio titulu prvaka Evrope. Od tada je Schalke promijenio trenera i sada ovaj klub vodi Roberto di Matteo. Na njegovu žalost, u okršaju s Real Madridom neće moći računati na sjajnog Juliana Draxlera, kao ni na Leona Goretzku i Jeffersona Farfana. Također, već dugo nema bh. reprezentativca Seada Kolašinca, koji se oporavlja od teške povrede.

Uprkos tome, bivši nogometaš Bayerna i aktuelni član Real Madrida Toni Kroos je upozorio saigrače na opasnost koja ih očekuje.

"Postoji šet klubova koji mogu osvojiti Ligu prvaka ove godine, a među njima je i Schalke. Pokušat ćemo ih pobijediti, ali će to biti veoma teško. Rezultat će ovisiti i o tome u kakvoj je formi ekipa tog dana. Neće nam biti lako. Schalke je uspješan u Bundesligi, dobro su organizovani, remizirali su s Bayernom i odlični su u odbrani. Tome je doprinio i novi trener Di Mateo. Mi imamo problema s povredama, tako da nas čeka težak zadatak. Ipak, naš cilj je plasman u četvrtfinale", izjavio je Kroos.

Lider španske Primere Real Madrid u Ligi prvaka ima devet pobjeda u nizu. Kada je riječ o gostovanjima, u devet utakmica je Real upisao sedam pobjeda.

Ekipa trenera Carla Ancelottija želi postati prva kojoj je pošlo za rukom da odbrani titulu evropskog prvaka.

Ancelotti u ovoj utakmici neće moći računati na Jamesa Rodrigueza i Luku Modrića, ali se nogmetaš Schalkea Sidney Sam ne prepušta iluzijama da će njegovom timu biti nešto lakše zbog toga.

"Imaju ekipu svjetske klase koju čine igrači poput Cristiana Ronalda, Garetha Balea, Karima Benzeme i drugih. Ako se budemo zajednički branili, otežat ćemo život svakom timu na svijetu. Mi također imamo sjajne igrače i siguran sam da ćemo protiv Reala imati svoje prilike. Ovo je nova sezona, mnogo smo stabilniji u odnosu na prošlu. Naši navijači vjeruju u nas, mi vjerujemo u sebe, a to je ključ uspjeha protiv Reala", izjavio je Sam.

Obje utakmice počinju u 20:45 sati.