Nogomet
295

Osim: Zukanović cijeli život igra za ovo, a sad mu se ispriječila birokratija

NAP
Ivica Osim (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ivica Osim (Foto: Arhiv/Klix.ba)
"Džeko i ovaj mali Višća su odlično igrali", prokomentirao je za novinsku agenciju Patria (NAP) Ivica Osim, jedan od najboljih bh. nogometnih stručnjaka meč u kojem su Zmajevi sa 2:1 u St. Louisu savladali selekciju Obale Slonovače.

"Na početku utakmice smo napali, daleko, kod njihovog gola. Oni se nisu snašli, to je Pape dobro ocijenio i nismo im dali da se razvije njihova igra. Mogli smo i dati još koji gol", kaže Osim.

Prava pobjeda u pravo vrijeme, poručuje ovaj stručnjak. Bit će snažna motivirajuća injekcija bh. nogometašima pred Svjetsko prvenstvo u Brazilu do čijeg početka je ostalo svega nekoliko dana.

Ako budu igrali na Mundijalu kako su bili razigrani u St. Louisu, za Džeku i ekipu ne bi trebalo biti većih problema.

"Igrali su ispravo, onako kao bi trebali uvijek da igraju. Vrlo dobra utakmica. Najbolje će doći igračima, ali i navijačima, da vide da sve ovo nije džaba. Sve je ovo dobro za dobru atmosferu", kaže Osim.

A, onda je osvrnuo i na slučaj Ervina Zukanovića, koji neće nastupati sa Zmajevima u Brazilu zbog istupa u medijima kojima je naljutio Nogometni savez, a nakon čega je Sušić odlučio da ga neće voditi u Brazil. Zukanović nije dobio na vrijeme američku vizu za prijateljske utakmice i kritikovao je Nogometni savez BiH.

"Ma dobro, to je normalna rekcija od jednog ljutog momka koji je karakter. I dobro je da ima karakter. Dečka je to sigurno zaboljelo dobro. Treba ga shvatiti. On čitav život igra da bi došao dovde, i kada je došao do vode, neko mu se ne da napiti. I sve zbog neke birokratije", kaže Osim.

Za njega je Zukanović jedan od ponajboljih igrača, koji selektoru daje više rješenja. Uz to je, kaže Osim, odgovoran, iskusan, igra u odgovornoj ligi, a u Brazilu je mogao da bude rješenje za defanzivnog veznog i na lijevoj strani naše selekcije.

"Ovo što se njemu desilo sigurno je tragedija, ljudska. Neka se pitaju brate svi kako bi se oni ponašali da su to doživjeli što je doživio Zukanović", kaže Osim.