Nogomet
397

Osim za Klix.ba: Po čemu smo mi to bolji od Nigerije? Hrvatska je pokazala kako trebamo igrati

Piše: N. Jamaković
Ivica Osim (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ivica Osim (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Legenda bh. nogometa Ivica Osim za Klix.ba je govorio o utakmicama koje očekuju Zmajeve na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, ali i o utakmici koju smo igrali protiv Argentine.

"Dobro je da smo mi taj poraz protiv Argentine primili mirno i da svi hvale našu igru. Međutim, ne treba se zadovoljavati malim stvarima i tražiti izgovore, tipa bila je prva utakmica i Argentina je veliki tim, kao ni pričom da smo dobro igrali. Svaki poraz je poraz i njime se ne može biti zadovoljan. Treba reći i da je bilo grešaka, mada grešaka ima uvijek. Zna se kakve golove Messi postiže i zato je iza Bičakčića koji ga napada trebao biti još jedan igrač. Također, što se tiče prvog gola, možemo mi govoriti da je to bila sreća ili nesreća, međutim, ovdje se radi o profesionalcima i te stvari se ne bi smjele dešavati. A treba znati i da se ništa ne dešava slučajno. Međutim, dobro je da imamo još utakmica u kojima to možemo ispraviti", kazao je Osim za Klix.ba.

Prošli "vatreno krštenje"

Kada je riječ o našoj narednoj utakmici protiv Nigerije, Osim uopće ne prihvata tezu mnogih koji ističu da smo mi bolji od njih.

"Po čemu smo mi to bolji? Pa, i oni kao i mi žive od toga da prodaju igrače vani. I oni također žele ići dalje", ističe Osim, dodajući kako nikog ne treba zavarati utakmica između Nigerije i Irana.

Navodi kako smo mi sada u određenoj psihološkoj prednosti jer smo prošli "vatreno krštenje" i prvu utakmicu sa Argentinom, te da će sada sigurno biti lakše razmišljati i igrati.

"Također, možda nam više odgovara i remi nego Nigeriji, i svaka ta prednost je dobra, ali samo za pripremu pred utakmicu. Jer, to je sve dobro dok ne počne utakmica, kasnije se pika samo ono što je na terenu. A, ono što se zna jeste da njima, kao ni ikome drugome, ne odgovara agresivna igra, kakvu smo mi pokazali nakon poraza od Egipta. Pitanje je sada koliko ćemo moći pružiti takvu igru i protiv njih i protiv Irana, jer lako je reći da trebamo igrati kao protiv Argentine, ali nije baš tako lako to i napraviti. No, jasno je da nam takav pristup treba u obje ove utakmice, jer su nam obje biti ili ne biti", kazao je naš sagovornik.

Osim ističe da nam je Hrvatska pobjedom protiv Kameruna pokazala kako bi mi trebali igrati protiv Nigerije.

Nema autsajdera

"Te afričke reprezentacije imaju jednu karakteristiku da kada dođu do nekog vrha, ne mogu dalje. Određeni igrači zarade neke pare i postanu arogantni i slično. Hrvati su nam pokazali kako se treba igrati protiv ekipe koja je nekad nešto važila, a koja to više nije. Mi bismo mogli izvući određene pouke iz te utakmice jer je utakmica koja nas čeka možda slična toj", naveo je.

Osvrnuo se Osim i na mišljenja da je Iran autsajder u našoj grupi.

"Ma, kakav autsajder. Pa ako ništa na ovom se Svjetskom prvenstvu pokazalo nekoliko puta da autsajdera nema i da niko tu nije došao slučajno. Ono što je dobro jeste to da su naši igrači napravili imidž u svijetu i da ih protivnici poštuju. A apsurd je u tome da ih drugi poštuju više od nas samih", zaključio je Osim.