Novosti s Grbavice
0

Osim: Stanić i Jamak su produžili ugovore

Piše: Dalibor Bošnjak
U Plavom salonu stadiona Grbavica danas je održana konferencija za medije na kojoj je menadžer Plavih Amar Osim govorio o protekloj sezoni u kojoj je njegova ekipa ostvarila najbolju poziciju na tabeli. Između ostalog, objasnio je i odlazak Zajka Zebe i Mirsada Bešlije.
Amar Osim i Nermin Numić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Amar Osim i Nermin Numić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Osim je rekao da je titula jesenjeg prvaka rezultat rada i ozbiljnosti njegove ekipe, a faktor sreće je dodatno pomogao u borbi sa Sarajevom.

"Sarajevo je dobro igralo i itekako su opasni. U jednom trenutku samo imali i pet bodova zaostatka te gostovanje u Zenici, dok je Sarajevo igralo kući. Mogli smo se naći i u goroj situaciji, međutim, malo smo se skupili, uozbiljili i uspjeli održati mali zaostatak. Imali smo i malo sreće, tako da smo uspjeli osvojiti prvu poziciju na kraju jesenjeg dijela prvenstva", rekao je Osim.

Trener Plavih je otkrio da je klub produžio ugovore s dva važna igrača, objasnio situaciju s Bešlijom i Zebom te otvorio mogućnost za prodaju još nekih članova ekipe.

"Stanić i Jamak su produžili ugovore do 2015. godine. S ostalim igračima ćemo razgovarati nešto kasnije. Bešlija je osjetio da više ne može izdržati napore koje zahtjeva profesionalni fudbal te je zaključio da želi završiti karijeru. Sa Zebom je situacija jasna. Nije više u našim planovima, može otići uz odštetu tokom zime, a ukoliko se to ne dogodi, na ljeto je slobodan igrač. Za nas bi bilo dobro i da prodamo ponekog igrača. Ako cijena bude prava, to mogu biti Adilović i Svraka. Puno su dali klubu i fer je da pokušaju negdje drugo, ako se za to ukaže dobra prilika", rekao je menadžer Željezničara.

Osim je dodao da smatra kako Željezničar neće izgubiti na kvaliteti te da namjerava dati priliku nekim mlađim igračima koji će svojom ambicioznošću nadomjestiti razliku u kvalitetu u odnosu na starije igrače. Pojačanja će biti ukoliko se ukaže dobra prilika s obzirom da na tržištu nema igrača koji su dostupni finansijski, a koji mogu pridonijeti kvaliteti ekipe.

Menadžer Plaviih velike nade polaže u nekoliko igrača iz omladinskog pogona.

Govoreći o eventualnoj odbrani duple krune, Osim je rekao da njegova ekipa nije prešla ni pola puta, tako da je pravi izazovi tek očekuju.

"Prošle godine smo se borili za prvu duplu krunu, a ove godine je branimo. Razlika je u tome što to mnogi sada očekuju, a to može biti opasno za nas. Moramo biti spremni na sve što nas čeka kako bi na kraju ostvarili uspjeh. Trebaju nam dobre pripreme, jer su prošle bile slabe. Ukoliko sve obavimo kako treba, imamo se čemu nadati", kazao je Osim.

Pripreme za drugi dio sezone počinju 14. januara. Ekipa u Međugorje putuje 22. januara, a dio priprema će biti obavljen u Rovinju gdje će ekipa stići 31. januara.