Statistika pokazuje
0

Osim, Musemić, Ištuk i Jović najuspješniji treneri Premijer lige BiH

Piše: Edin Isanović
Trenerski posao u Premijer ligi BiH izuzetno je težak. Naime, u našoj državi ne postoji Udruženje trenera na državnom nivou, te se nakon smjena bh. stratezi nađu u situaciji da su prepušteni sami sebi.

Ipak, i pored svega nabrojanog pojedini stručnjaci uspjeli su napraviti odlične rezultate. Kao najuspješniji, statistički gledano, nametnuli su se Amar Osim, Husref Musemić, Ivo Ištuk i Dragan Jović.

Aktuelni trener "plavih" vratio pobjedničku klimu

Amar Osim, sin legendarnog Ivice, donio je pristalicama plave boje mnogo radosti. FK Željezničar je vodio do tri naslova prvaka u sezonama 2000/01, 2001/02. i 2009/2010. Pored toga osvojio je i dva Kupa BiH (2001. i 2003. godine). U prošloj sezoni je bio uvjeren kako mogu iznenaditi sve suparnike i stići do naslova. Njegove riječi pokazale su se tačnim. Iako je tim sa Grbavice na polusezoni zaostajao sedam bodova za Širokim Brijegom, "plavi" su pod dirigentskom palicom Amara Osima na kraju dotakli vrh.

Prvi šef struke, kluba koji ove godine slavi 90. rođendan, bio je svjestan kvaliteta, ali i nedostataka. Iz svakog igrača je izvukao maksimum. Navijači ga doživljavaju kao pravog junaka. Mnogo polaže na taktiku, te razgovore sa igračima. Zbog svog autoriteta vratio je moral ekipi, potaknuo veće zanimanje navijača, jednostavno - stvorio pobjedničku klimu. Pored uspjeha u domaćem prvenstvu, sa Željom je prije devet godina igrao i treće pretkolo Lige prvaka. Tada je u Sarajevo gostovao slavni Newcastle United. Treba istaći da je Amar jedno vrijeme bio trener i u japanskoj ligi.

Nekadašnja "bordo devetka" omiljena kod navijača

Jedan od najboljih bh. trenera je, bez ikakve sumnje, Husref Musemić. Trenutno je bez angažmana. Sa bordo timom uspio je dotaći vrh, i kao igrač i kao trener. Naime, pod njegovim vodstvom na najveći bh. stadion stigla je titula 2007. godine. Dvije godine prije toga na pobjedničkom postolju Sarajevo je završilo i u Kupu BiH. I tada je prvi šef struke bio, upravo, Musemić. Poznat je po svom burnom karakteru koji usađuje u igrače, a oni uzvraćaju velikom agresivnošću i borbenošću na terenu.

Ljubitelji nogometa su ga upamtili kao odličnog napadača, a sada ga doživljavaju kao hrabrog stratega. Kada je prije nekoliko godina sa klupe vodio tim sa Koševa, bilo je očito da su krenuli novom stazom. U evropskoj klupskoj eliti FK Sarajevo je došlo do trećeg pretkola. Zaustavio ih je Dinamo iz Kijeva. Mnogi su skloni reći da Musemić jedan od najzaslužniji za takav uspjeh. Nekadašnja "bordo devetka" u nekoliko navrata vraćala se na klupu FK Sarajevo. Kako ističe, i sada ima veliku želju da dovrši započeti posao. Nema dvojbi da je najomiljeniji trener bordo navijača. U kratkom periodu trenirao je Olimpic.

Titula stiga u Čitluk i na Pecaru

Ivo Ištuk je prije trinaest godina sa visočkom Bosnom napravio sjajan ligaški rezultat. No, u play-offu ih je nokautirao Željezničar rezultatom 3-0. Ipak, dvije godine kasnije preporodio je Brotnjo, sa kojim je, također u play-offu, stigao do titule. Bio je najzaslužniji za renesansu čitlučkog nogometa.

Igrači do njegovog dolaska nisu imali harmoniju, a upravo je Ištuk vratio taj segment u ekipu. Kasnije se preselio u Široki Brijeg i u sezoni 2003/04. ponovio scenarij iz Brotnja. Naslov je stigao u vitrine Pecare. Nakon toga je bio prvi šef struke Posušja, Željezničara i Čelika. Obavljao je i funkciju asistenta Fuada Muzurovića u državnom timu. Aktuelni je trener Širokog Brijega, sa kojim će se u nastavku Premijer lige voditi bitku za vrh.

Kombinuje mladost i iskustvo

Dragan Jović je jedan od prvih bh. trenera koji je stigao do UEFA profi licence. Svoj posao ambiciozno je počeo graditi u Travniku. Već tada se istako znanjem. Poznat je kao stručnjak koji kombinuje mladost i iskustvo, a njegove ekipe odlikuju tehničke karakteristike. Poslije "Vezira" trenirao je Posušje. Nakon pozitivnih rezultata na Mokrom docu, stigao je poziv iz Zrinjskog. Prihvatio je izazov. Na klupi "Plemića" naslijedio je Blaža Sliškovića. Sa Mostarcima je u sezoni 2007/08. osvojio Kup, savladavši u finalu Slobodu. Sezonu kasnije pod Bijeli Brijeg stigala je i titula. Stvorio je ekipu koja pokretljivo drži 4-4-2 formaciju. U svom mandatu promovisao je nekoliko mladih igrača.

Nakon loših rezultata na početku aktuelne sezone, podnio je ostavku. U zimskoj pauzi preuzeo je Zvijezdu iz Gradačca, sa kojom želi napraviti iskorak. Jović je u ovom trenutku jedan od najcjenjenijih trenera u našoj državi.