Četvrfinale Kupa BiH
0

Osim: Čelik je kvalitetan i motivisan, znamo šta nas čeka

Piše: Dalibor Bošnjak
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U utorak je u Plavom salonu na stadionu Grbavica održana konferencija za medije uoči prvog četvrtfinalnog susreta između Željezničara i Čelika. Trener plavih, Amar Osim, rekao je da se radi o snažnom protivniku, da je potreban maksimalno ozbiljan pristup, te da je Kup BiH izuzetno važan jer omogućava lakši izlazak u Evropu u odnosu na prvenstvo BiH.

"Gledao sam utakmicu koju je Čelik igrao u Širokom Brijegu. Oni su jedna kvalitetna ekipa koja je dobro igrala i sa igračem manje. Iako su izgubili tu utakmicu, dosta su namučili ekipu Širokog Brijega. Imali su nekoliko šansi, oštećeni su i za penal, a definitivno su pružili dobru igru na teškom gostujućem terenu. Dobro znamo šta nas čeka", rekao je Osim.

Novinare je zanimalo da li će prednost Čelika u utakmici sa Željezničarom biti to što su Zeničani preskočili proteklo kolo Premijer lige.

"Sumnjam da im je to neka prednost. Imali smo i mi tri dana da se odmorimo i pripremimo. Čelik nije odigrao ni jednu utakmicu već deset dana. Koliko god nama može biti problem to što smo igrali u ritmu srijeda - nedjelja, toliko je hendikep Čeliku što već deset dana nema ni jednu odigranu utakmicu. S dužnim poštovanjem, utakmica sa Slavijom nije bila zahtjevna, stoga ne bi trebalo biti problema s umorom. Ako ćemo o umoru, to bi prije mogao biti problem u utakmici protiv Sarajeva", rekao je trener Željezničara.

Osim smatra da je Čelik izuzetno motivisan, posebno kada se radi o utakmicama sa Željezničarom.

"Ko god dođe na naš stadion, ima dodatni motiv. Posebno je to izraženo kod Čelika, sjetite se finala Kupa BiH u Zenici. Za nas će igrati oni igrači koji su u stanju da donesu pobjedu. U krajnjem slučaju, protiv Čelika bih bio zadovoljan i sa pobjedom od 1:0. Bit će to drugačija utakmica u odnosu na onu sa Slavijom. Slavija ima četiri ili pet igrača koji su nam stvarali probleme, pa su iz jedne akcije i došli do gola. No, Čelik je dosta kvalitetnija ekipa, bit će puno teže za nas ukoliko primimo gol. Ja vjerujem u pobjedu. Mi igramo na našem stadionu, potreban nam je ozbiljan pristup", izjavio je Osim.

Neizostavna tema je bila i odluka Komiteta za normalizaciju koja se tiče zabrane organizovanog dolaska gostujućih navijača na bh. stadione te predstojeći vječiti derbi sa Sarajevom, koji se na Grbavici igra 5. novembra.

"Mi smo u ovom slučaju najviše oštećeni. U subotu nam dolazi Sarajevo, To je najskuplja utakmica u sezoni. Zbog ove odluke gubimo veliku količinu novca, a mi za novac radimo. U FK Sarajevo se žale i govore kako je odluka o zabrani ishitrena. Ja ne mislim tako. Zar nam treba da padne još jedna mrtva glava? Odluku Komiteta smatram opravdanom, jer ne mislim da je neredi imaju nacionalnu osnovu. Ukoliko se navijači Sarajeva pojave na utakmici, ne znam šta će se dogoditi. Nama nije dozvoljeno ni da ogradimo prostor za njih. Jednostavno ne znamo šta da radimo u ovom trenutku. Htjeli bi da ugodimo svima. Bojimo se kazni ukoliko nečim prekršimo odluku Komiteta", izjavio je Osim.

Trener Željezničara je pozvao navijače ovog kluba da u velikom broju dođu na utakmicu s Čelikom, te da navijanjem daju podršku njegovim igračima, koji su je i zaslužili. On smatra da je termin utakmice odgovarajući, te da je Čelik protivnik po mjeri.

Sportski direktor plavih, Bulend Bišćević, potvrdio je da će navijači koji su kupili karte za neodigranu utakmicu između Željezničara i Hajduka, iste moći iskoristiti za ulazak na stadion kako bi pratili duel Željezničara i Čelika.