Nogomet
0

ANALIZA / Osam Zmajeva u borbi za trofej kupa, niko iz udarne postave neće postati prvak države

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bliži se rasplet sezone u svim nogometnim ligama na Starom kontinentu. Statistika pokazuje da niti jedan bh. nogometaš iz udarne postave Zmajeva neće osvojiti naslov prvaka države.

Ako posmatramo širi krug reprezentativaca onda se samo dvojica mogu pohvaliti da će dotaći vrh u prvenstvu. To su Muamer Svraka, koji će sa Željezničarom završiti na prvom mjestu BHT Premijer lige. Elvir Rahimić (koji je povremeno na Sušićevom spisku) s moskovskim CSKA ima priliku da stigne do naslova. Međutim, ovaj 37- godišnjak nije upisao niti jedan nastup za svoj tim u ovoj sezoni.

U završnici klupskih sezona sa šansom da se domogne pehara ulazi 8 igrača koje je Safet Sušić stavljao na popis za reprezentativne avanture. Oni su stacionirani u završnicama domaćih kup takmičenja. Manchester City danas će u finalnom okršaju FA Cupa odmjeriti snage sa Wiganom. Bit će to prilika da Edin Džeko obogati svoju riznicu trofeja.

Vedad Ibišević će sa Stuttgartom igrati finale njemačkog kupa 1. juna protiv minhenskog Bayerna, dok će Emir Spahić, kapiten Zmajeva, također igrati finale nacionalnog kupa sa Anzhijem protiv CSKA 31. maja.

Roma i Lazio će 26. maja odmjeriti snage u najmasovnijem takmičenju u Italiji. Miralem Pjanić ili Senad Lulić osvojit će jedan trofej.

Avdija Vršajević, prvotimac Hajduka imat će priliku da se dokopa pehara, također, u kupu. Majstori s mora su u prvom finalnom sudaru prije nekoliko dana savladali Lokomotivu u Splitu rezultatom 2:1. Uzvrat je na programu 22. maja u Zagrebu. Svraka, pored titule prvaka s Plavima može osvojiti i drugi trofej. Uzvrat u Širokom Brijegu pokazat će imaju li snage za to.

Povremeni seniorski bh. reprezentativac Muhamed Bešić već je sa Ferencvarosi osvojio kup. Njegov tim deklasirao je Videoton u finalnom dvoboju rezultatom 5:1. Za što se bore do kraja sezone?

Za naslov prvaka države:

Mumaer Svraka (Željezničar) Elvir Rahimić (CSK Moskva) Za državni kup: Edin Džeko (Manchester City) Vedad Ibišević (Stuttgart) Emir Spahić (Anzhi)

Senad Lulić (Lazio) Miralem Pjanić (Roma) Avdija Vršajević (Hajduk) Muamer Svraka (Željezničar) Elvir Rahimić (CSKA Moskva)