Nevjerovatan "optimizam"
0

Osam posto Rusa vjeruje u osvajanje SP-a

Sarajevo-x.com
Reprezentacija Rusije (Foto: Reuters)
Reprezentacija Rusije (Foto: Reuters)
Osam posto Rusa vjeruje da će njihov nacionalni tim osvojiti Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici, uprkos činjenici da se nisu uspjeli kvalifikovati na takmičenje, rezultati su provedene ankete.

Rusiju su, podsjećamo, na putu ka Južnoafričkoj Republici zaustavili Slovenci u baražu evropskih kvalifikacija.

Anketa ruskog "Levada Centra" provedena je od 18. do 22. juna među 1.600 Rusa u 160 gradova širom zemlje, javlja "Reuters“.

Rusi su najviše šansi za osvajanje trofeja dali Brazilu, koji važi za jednog od najvećih favorita. Više od 33 posto anketiranih vjeruje da će Brazilci doći do svog šestog naslova.

Dva posto ispitanika vjeruje da će Turska, ruska omiljena turistička destinacija, osvojiti Svjetsko prvenstvo. Podsjećamo, Turska je kvalifikacije za SP igrala u grupi sa našom reprezentacijom, u kojoj su osvojili tek treće mjesto.

Uprkos odsustvu ruskog tima, moskovski barovi krcati su fanovima, koji s velikim uzbuđenjem posmatraju utakmice na jugu Crnog kontinenta. Čitava nacija sa nestrpljenjem očekuje decembar kada će biti donosene odluka o tome hoće li Rusija ugostiti Svjetsko prvenstvo 2018. ili 2022. godine.

Rusija je prethodnih godina ostvarivala različit uspjeh na međunarodnom planu. Na Evropskom prvenstvu 2008. godine izborili su istorijsko polufinale, dok se na Svjetsko prvenstvo 2006. u Njemačkoj nisu uspjeli kvalifikovati.

Najveći ruski uspjeh je osvajanje Evropskog prvenstva u Francuskoj 1960. godine pobjedom nad tadašnjom Jugoslavijom.