Nakon brojnih žalbi
0

Organizatori razmišljaju o ukidanju vuvuzela

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šef organizacije Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi Danny Jordaan razmišlja o zabrani unošenja vuvuzela na stadione nakon žalbi TV-emitera i navijača.

Konstantni zvuk trube ugušio je i utišao standardnu atmosferu na stadionima i pjevanje navijačkih pjesama povezanih sa utakmicom.

"Ako postoji razlog za takvim potezom, to ćemo uraditi. Ako ijedna vuvuzela završi na terenu iz bijesa preduzet ćemo akciju", rekao je Jordaan za BBC, upitan o mogućnosti donošenja zabrane.

Francuski kapiten Patrice Evra već je okrivio buku vuvuzula, sličnu zvuku hiljada pčela, za lošu igru svog tima u prvoj utakmici protiv Urugvaja.

"Noću ne možemo spavati zbog vuvuzela. Ljudi počnu trubiti od šest satu ujutro. Na terenu zbog njih ne možemo čuti jedan drugog", rekao je Evra.

Jordaan je izjavio da organizatori pokušavaju sve da smanje utjecaj buke.

"Pokušavamo uspostaviti neka pravila. Zamolili smo navijače da ne trube tokom izvođenja himni i čitanja informacija. Teško je, ali radimo sve kako bi to doveli u red", rekao je Jordaan.

On je istaknuo da su se pojedine TV-kuće i navijači žalili na buku vuvuzela, a i sam je priznao da nije njihov fan. "Preferiram pjevanje", priznao je Jordaan.