Novi korupcijski skandal u FIFA-i
0

Optužena još šestorica iz IO-a

Totalsport
Jack Warner
Jack Warner
U dvama odvojenim istupima iz Engleske, onima bivšeg predsjednika saveza (FA) Davida Triesmana i parlamentarnog zastupnika Damiana Collinsa, Međunarodna je nogometna federacija (FIFA) primila novi težak udarac.

Triesman je javno optužio četvoricu članova FIFA-ina izvršnog odbora da su tražili protuusluge i nagrade za njihov glas pri odlučivanju domaćina Svjetskog prvenstva 2018. godine, u kojem je prošlog decembra u Zürichu Engleska poražena od Rusije. Riječ je o Jacku Warneru, FIFA-inom dopredsjedniku, predsjedniku Nogometnog saveza Sjeverne i Srednje Amerike (CONCACAF) te predsjedniku Nogometnog saveza Trinidada i Tobaga, zatim Ricardu Teixeiri, predsjedniku Brazilskoga nogometnog saveza, Paragvajcu Nicolasu Leozu, predsjedniku Južnoameričkog nogometnog saveza (CONMEBOL), te, konačno, o Worawiju Makudiju, predsjedniku Tajlandskog nogometnog saveza.

Njihove funkcije jasno kazuju da je riječ o stožernim ljudima krovne nogometne organizacije, koja od 1998. godine funkcioniše pod vodstvom Švicarca Seppa Blattera, danas 75-godišnjaka, koji bi na predsjedničkim izborima 1. juna ove godine želio i četvrti predsjednički mandat.

Nekako paralelno je britanski parlamentarac Damian Collins, član Konzervativne partije i član parlamentarnog povjerenstva koje istražuje neuspjeh engleske kandidature za domaćinstvo SP-a 2018. godine, otkrio da ima podatke da su druga dvojica članova Izvršnog odbora, Kamerunac Issa Hayatou, inače predsjednik Afričke nogometne federacije, te Jacques Anouma, predsjednik Nogometnog saveza Obale Bjelokosti, primili po 1.5 miliona dolara mita da svoj glas u biranju domaćina SP-a 2022. godine daju Kataru.

Prema Triesmanovim navodima, Warner je od engleskog FA-a kao protuuslugu za glas u proceduri određivanja domaćina 2018. godine tražio ukupno tri miliona funti za dva odvojena projekta: prvi se odnosio na ulaganja obrazovne nogometne centre na Trinidadu i Tobagu, a drugi na finansiranje projekta velikih videozidova u potresom razrušenom Port-au-Princeu, glavnom gradu Haitija, čime je Warner mislio podići moral napaćenome lokalnom narodu. U oba navrata predložio je da novac bude uplaćen na njegov privatan račun.

Paragvajac Leoz tražio je zauzvrat za glas vitešku titulu Ujedinjenog Kraljevstva (?!), Tajlanđanin Makudi kontrolu nad televizijskim pravima prijateljske utakmice koju su Englezi trebali igrali protiv Tajlanđana, dok je Teixeira otvoreno Englezima rekao neka dođu u Brazil i ponude mu što imaju.

"Kad smo mu rekli da je brazilski predsjednik Lula simpatizer naše kandidature, Teixeira nam je odgovorio: "Pustite to. Lula je niko i ništa", ispričao je Triesman.

Sepp Blatter je nakon navoda iz Engleske u Zürichu održao hitnu press-konferenciju:

"Šokiran sam i trebam dokaze. Moramo imati dokaze da bismo mogli djelovati i procesuirati one koji su, pod uslovom da jesu, prekršili naš etički kodeks. Također, moram se distancirati od članova FIFA-ina Izvršnog odbora. Te ljude na njihove pozicije nisam izabrao ja. Ne mogu znati koji su među njima anđeli, a koji vragovi. Znam da ja u ovu lošu grupu ne spadam", konstatovao je Švicarac, čije su pozicije za reizbor na mjesto predsjednika sve slabije.

Švicarčev je protukandidat na izborima Kataranin Mohamed Bin Hammam, predsjednik Azijske nogometne federacije.