Ima li razloga za brigu?
0

Oprez - Sušić pred kvalifikacije ima uspješnost 33,33 posto

Piše: Edin Isanović
Safet Sušić (Foto: Sarajevo-x.com)
Safet Sušić (Foto: Sarajevo-x.com)
Za nešto više od deset dana počinju kvalifikacije nogometne reprezentacije BiH za plasman na Evropsko prvenstvo 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini. Kao što je poznato, naša državna selekcija nalazi se u grupi sa Francuskom, Rumunijom, Bjelorusijom, Albanijom i Luksemburgom.

Prvu utakmicu igramo 3. septembra. Gostujemo kod najslabije rangirane reprezentacije u našoj grupi - Luksemburga. Od trenutka kada je preuzeo nacionalni tim, Safet Sušić je četiri puta vodio "zmajeve“.

Upisao je jednu pobjedu (Gana), dva poraza (Švedska i Njemačka) i jedan remi (Katar). Uspješnost je 33,33%, a gol razlika je 6-9.

Svakako treba istaći da su svi pomenuti dvoboji imali prijeteljski predznak. Iako ovi okršaji ne moraju biti nikakvo mjerilo, pozivaju na oprez. Naročito zabrinjava loša partija protiv Katara u posljednjoj provjeri. Igrači nisu bili na zadovoljavajućem nivou. Nadamo se da je ta utakmica bila smo loš dan.

Ipak, ono što donosi val optimizma jesu nastupi naših reprezentativaca za klubove. To se posebno odnosi na Džeku, Misimovića, Ibiševića, Salihovića (koji je suspendovan četiri utakmice), Ibričića, Pjanića i Spahića. Od njih nacija očekuje mnogo. Svi oni imaju veliki, veliki motiv. Imaju ogromnu želju. Odlazak na evropsko ili svjetsko prvenstvo jeste cilj kojeg se svaki nogometaš želi domoći. Za neke će ove kvalifikacija biti posljednja prilika.

Emir Spahić, kao lider, trebao bi taj motiv prenijeti na svoje saigrače.Doduše, na znamo da li svi razmišljaju na taj način. Nogometaš Montpelliera u svakoj utakmici igra do krajnjih granica svojih mogućnosti.

Kada nas je eliminisao u baražu Portugal, ponovo smo ostali bez velikog takmičenja! Vrtjeli smo priče koje vrtimo više od desetljeća, prizivali sudbinu te na koncu pronašli utjehu da imamo mladu i talentiranu generaciju.

Sada se logično pitamo da li ta talentirana generacija može, konačno, popločati put na kontinentalnu smotru nogometa? Imamo li generalno previsoko mišljenje o vlastitoj vrijednosti? Mnogi će reći da imamo. Naši reprezentativci moraju imati pošteniji, pravi pristup u svakoj utakmici i onda se možemo nadati raspletu po našim željama. Mada ni to nije garancija, ali su šanse, svakako, veće.

Od silnih procjena već boli glava, sve manje vjerujemo i sve češće sumnjamo, a tako nikada, baš nikada nećemo ugledati svjetlo.

Prilika je sada. U nastupajućim kvalifikacijama Spahić i društvo imaju šansu odvesti BiH tamo gdje je nikada nije bilo. Ali za takvo što treba imati i petlju...