Uoči početka kvalifikacija za SP
9

Oprez, nikad nismo osvojili šest bodova na otvaranju kvalifikacija

Piše: E. Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kvalifikacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje će se 2014. godine održati u Brazilu počinju u petak, 7. septembra. BiH se nalazi u grupi sa Grčkom, Slovačkom, Latvijom, Litvanijom i Lihtenštajnom, koji je Zmajevima prvi suparnik.

Četiri dana nakon okršaja u Vaduzu, na obnovljenom Bilinom Polju dočekujemo Latviju. Sa dosta optimizma ulazimo u kvalifikacioni put, ali statistika dosadašnjih utakmica poziva na oprez. Naime, nikada nismo slavili u prva dva meča na otvaranju.

Tako smo u prvim kvalifikacijama, za odlazak na planetarni izlog nogometa koji se održao u Francuskoj 1998. godine, u prva dva meča zabilježili dva poraza. Grčka je slavila 3:0, dok je Hrvatska u Bolonji bila uspješnija i pobijedila 4:1.

Vjerovali smo da ćemo bolje otvoriti kvalifikacije za odlazak na kontinentalnu smotru 2000. godine u Holandiji i Belgiji. Ipak, nakon pobjede nad Farskim Otocima od 1:0, prizemljeni smo u drugoj domaćoj utakamici. Odigrali smo samo 1:1 sa Estonijom.

Kvalifikacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine počeli smo sa dva poraza. Na Koševu smo izgubili od Španije 2:1, a Izrael nas je na svom terenu savladao 3:1.

Bitku za učešće na prvenstvu Evrope u Portugalu krenuli smo, također, sa dva poraza. Na Koševu nas je deklasirala Rumunija 3:0, dok je u Oslu Norveška slavila 2:0.

Sa dva remija otvorili smo kvalifikacije za SP u Njemačkoj 2006. U okršaju sa Španijom bilo je 1:1, a sa tadašnjom Srbijom i Crnom Gorom 0:0.

U prvom meču kvalifikacija za odlazak na EP u Austriji i Švicarskoj 2008. godine pobijedili smo Maltu u gostima 5:2. Međutim, samo četiri dana poslije toga u Zenici smo izgubili od Mađarske rezultatom 3:1.

Crvena furija, koja je 2008. postala prvak Starog kontinenta, u Murciji je porazila izabranike tadašnjeg selektora Ćire Blaževića rezultatom 1:0 u prvoj utakmici kvalifikacija za odlazak na Mundijal na jug Afrike. Kasnije smo pobijedili Estoniju 7:0, što je najveća pobjeda Zmajeva u historiji.

Luksemburg smo porazili 3:0 u provm dvoboju kvalifikacija za EP 2012. u Ukrajini i Poljskoj, ali smo izgubili od Francuza na Koševu 2:0.

Sve nabrojano poziva na oprez.