Nogomet
5

Oni su moderni Sejo i Seada: Aida navija za Želju, a Saša za Sarajevo

Piše: A.K.
Aida i Saša sa sinovima u navijačkim bojama
Aida i Saša sa sinovima u navijačkim bojama
U jednoj dalekoj zemlji iza sedam mora i sedam gora živjeli su Saša i Aida. Oni su se mnogo voljeli i živjeli jedno za drugo, sanjali o jednoj usamljenoj kućici na vrhu brijega, gdje će sretno živjeti sa sedmero djece, imati puno para, vikendicu na Palama i dva automobila. Ali avaj, njihova ljubav bila je zabranjena. Njeni su navijali za Želju, a njegovi za Sarajevo.

Životna priča Aide i Saše Palinića podsjeća na kultni skeč "Sejo i Seada" legendarne Top liste nadrealista.

Aida je rođena na Grbavici II, gdje je živjela, kako kaže, tik do Ivice Osima. Radi u Narodnom pozorištu i kune se u Želju. Saša je rođen u Sarajevu, živi u Sarajevu i voli Sarajevo. Sa kućnog prozora gleda stadion Koševo. "Biti srcem vezan, u tome leži snaga. Jedan je grad, jedan je klub - Sarajevo", kazao nam je Saša, inžinjer elektrotehnike i direktor privatne kompanije.

Sudbina je htjela da se upoznaju prije gotovo 14 godina, na rođendanu Aidine sestre, u naselju Grbavica. "Veoma blizu Željinog stadiona", govori nam Aida, danas uposlenica Narodnog pozorišta, gdje radi u Odjelu marketinga i propagande.

Ovaj veseli par, čiji je život lijepa sarajevska priča, kaže kako su vrlo brzo saznali da ne navijaju za iste klubove.

Tu gorku spoznaju za oboje uspjeli smo prešutjeti jedno drugom. Svako je živio sa svojim bolom i to do danas traje.
I dok su supružnici na jugu i sjeveru, njihovi sinovi nemaju dilemu za koga da navijaju. Ljubav prema fudbalu su naslijedili od oca i vatreni su navijači Sarajeva. Na pitanje kako ih je Saša uspio nagovoriti da navijaju za Bordo tim, Aida kaže da je strateški bolje odigrao, iako se ona nije predala bez borbe.

"Mislim da je prelomni trenutak bio kada je stariji sin, koji je tada imao četiri godine, na nagovor mog prijatelja i nakon što je dobio 10 KM u džep, na tatino razočarenje, izjavio da navija za Želju. Saša ga je sutradan pozvao na informativni muški razgovor i u povjerenju mu rekao da je bio u klubu te da je vidio njegovo ime na spisku i da je zapisan kako je rekao da navija za Želju. Od tada djetetu nije palo na pamet ni da se našali na taj račun. Ali poslije Sarajeva svi navijaju za Želju, tu imamo konsenzus", rekla nam je Aida.

U srijedu se na stadionu Asim Ferhatović Hase igra 102. vječiti sarajevski derbi. Uoči najveće utakmice domaćeg fudbala, atmosfera u kući Palinića je "najzaoštrenija". Iako "priznaju" da ne stižu pratiti sve utakmice redovno, na derbiju sve nadoknade.

Na pitanje kako se spremaju za derbi, kažu da mama uglavnom "ludi" uz komentare "šta si mi uradio od djece?!".

Aida kaže da rezultat utakmice nema utjecaja na odnose u kući i da se zna ko šefuje, bez obzira na to što je u manjini.

Saša prognozira "glatku" pobjedu Sarajeva od barem 2:0, dok je njegova ljepša i, u ovom slučaju, suprotstavljena polovina uvjerena u pobjedu "boljeg", odnosno Želje, istim rezultatom. Aida vjeruje kako će strijelac oba gola biti Armin Hodžić.

Aida o Saši: Saša Palinić je rođen 1973. godine na memli strani. Valjda je vlaga presudila pa je odlučio da navija za pogrešan klub, za Sarajevo. Ali hajde to, nego što mi djecu uputi na pogrešan put i sad imam dva mala Pitara u kući. Tješim se da su još mali i da ima nade da sa stranputice krenu pravim smjerom, a to je smjer prema Grbavici, prema plavima, prema Želji. Jer samo se Željo istinski voli i samo se Željo nosi u srcu.
Saša o Aidi: Aida Palinić je haustorče sa Grbavice. Nakon odrastanja u neposrednoj blizini stadiona Grbavica, bila je zavedena od nepoznatih ljudi koji su vozovima dolazili u grad da osjete asfalt i pogledaju utakmicu te je počela navijati za Želju, sve do trenutka kada se udala i počela se oslobađati zabluda iz prošlosti. Rodila je dva sina koja vole pravi tim, obojila je kosu u crveno i svako jutro kada pogleda kroz prozor, ugleda stadion Koševo. Nadam se da u sebi pomisli - moj grad, moj klub.