Vedran Ješe
0

"Olimpik ima igrače za sami vrh tabele"

Sarajevo-x.com
Vedran Ješe
Vedran Ješe
Vedran Ješe, novi prvotimac Fudbalskog kluba Olimpik, u intervjuu za oficijelnu web stranicu ovog kluba, govorio je o jučerašnjoj utakmici protiv Sarajeva i dometima najmlađeg sarajevskog premijerligaša. Igrač koji iza sebe ima zavidnu karijeru bio je jedan od najboljih pojedinaca u derbiju protiv Sarajeva u kojem je pokazao da će predstavljati pravi bedem u odbrani Olimpika.

"Utakmica sa Sarajevom je bila izuzetno teška zbog terena koji je bio skoro pa neuslovan za igru. Istina je u takvim utakmicama, odnosno na takvim terenima odbrambeni igrači vode glavnu riječ i tu je prilika da se pokažu. Ja se nadam da su u klubu zadovoljni mojom partijom. Rezultat od 1:1 je na kraju možda i najrealniji, ali je najvažnije da je ta utakmica iza nas, nakon dva odgađanja. Odradili smo je i idemo dalje", kaže Vedran.

Rođen je u Banjoj Luci 1981. godine, a zanimljivo je da u svom djetinjstvu u gradu na Vrbasu počeo igrati rukomet, a ne fudbal. To se promijenilo odlaskom u izbjeglištvo u Zagreb gdje počinje igrati fudbal. Prošao je kompletnu omladinsku školu NK Zagreb, da bi kasnije debitovao za prvi tim. U NK Zagrebu je proveo 11 godina, da bi svojim igrama privukao pažnju vodećeg hrvatskog kluba Dinama, gdje je proveo dvije godine. Nakon toga je jednu sezonu proveo u Interu iz Zaprešića, da bi ga karijera odvela u švicarski Thun. Nakon provedene sezone u državi sira i čokolade, odlazi u Izrael gdje se zadržao dvije sezone, igrajući za klubove Bney Yehuda i Ashdod. Nakon igranja za sve ove klubove dolazi u Olimpik gdje mu je za sada, po njegovim riječima, i više nego dobro.

"Došao sam u Olimpik na preporuku svog bivšeg saigrača iz Dinama Albina Pelaka. Od njega sam čuo samo riječi hvale o Olimpiku. Nisam imao previše očekivanja kada sam dolazio u Bosnu i Hercegovinu, tako da sam se na neki način prijatno iznenadio pozitivnom atmosferom koja vlada u klubu. Istina u nekim stvarima se još uvijek zaostaje za zapadom, ali napredak se, prema riječima mojih saigrača, osjeti", rekao je Ješe.

Od saigrača u Olimpiku se najviše druži upravo sa Pelakom.

"To je i logično. Njegovom preporukom sam i došao u Olimpik. Albin je divan momak koji mi je dosta pomogao kada sam došao u Sarajevo. Najviše vremena provodim sa njim, a veliku mi podršku pruža moja djevojka koja je došla sa mnom u Sarajevo i koja je veliki oslonac u mojoj karijeri", iskren je Vedran.

Prema Ješeovim riječima, najveći "minus" u bosanskohercegovačkom fudbalu, su suci.

"Vjerujem da su suci malo bolji, da bi se i sama liga popravila i približila evropskim. Ipak, prema riječima mojih saigrača, i oni se popravljaju, odnosno, bolji su nego su to bili prethodnih sezona. Tako da sada i nije neki veliki bauk, ako gostujuća ekipa odnese bod(ove)."

Sa Olimpikom najavljuje borbu za što bolju poziciju na prvenstvenoj tabeli.

"Olimpik ima dobre igrače, mislim da zaslužujemo da se nađemo u samom vrhu tabele. Već u nedjelju nam u goste dolazi Zrinjski. Mi u ovoj utakmici nećemo moći računati na Kolarova i Spalevića i svakako je da će se njihovo neigranje osjetiti u ekipi, ali ja i dalje mislim da ćemo moći doći do povoljnog rezultata, iako je Zrinjski već godinama u vrhu bh. fudbala", smatra ovaj Olimpikov prvotimac.

Što se tiče nastavka karijere, kaže da mu je Olimpik trenutno prioritet.

"Sada sam tu i dat ću sve od sebe da doprinesem dobrim igrama svog tima. Potpisao sam ugovor na godinu dana, ako ostane ovako kako jeste, ne vidim razloga da taj ugovor i ne produžim, ukoliko u međuvremenu ne dođe neka baš primamljiva ponuda iz inostranstva. Lijepo mi je u Sarajevu, ljudi su susretljivi, hoće pomoći. Istina još uvijek nisam osjetio noćni život u gradu, ali doći će i to nakon jesenjeg dijela prvenstva", iskren je za kraj bio Vedran Ješe.