Završen turnir posvećen Keliju
0

Olimpic u finalu savladao Sarajevo

Piše: E. Isanović
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
FK Olimpic osvojio je prvo mjesto na tadicionalnom memorijalnom turniru "Želimir Vidović Keli".

"Vukovi" su slavili nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca rezultatom 5-3. Regularnih 90 minuta završeno je neriješeno 1-1.

Turnir je posvećen popularnom Keliju koji je rođen 17. novembra 1953. godine. Na početku rata odlučio je ostati uz svoj grad Sarajevo.

Nažalost, 17. maja 1992. godine prilikom akcije prebacivanje ranjenika sa Dobrinje, kola Hitne pomoći kojima je upravljao Keli zaustavljena su, a njemu se od tada gubi svaki trag.

Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su četiri godine kasnije na Stupu. Pokopan je 5. juna 2004. godine na gradskom groblju Bare. Prema želji njegove porodice pokopan je u dresu FK Sarajevo, jer je živio za bordo tim. Jedna ulica na Dobrinji nosi njegovo ime.

Treba istaći da je Keli u svlačionicu stigao 1974. godine. Prije toga nastupao je za sarajevsku Bosnu.

Već u augustu iste godine debitovao je za tim sa Koševa u kup utakmici protiv Igmana sa Ilidže. Sjajne igre u bordo dresu dovele su ga do reprezentacije Jugoslavije 1977. godine. Nastupao je u prijateljskom dvoboju protiv Meksika.

Stariji navijači pamte njegovu izvanrednu predstavu protiv Željezničara 10. marta 1982.godine kada je na najvećem bh. stadionu bilo 55 hiljada gledalaca. Asisitirao je Sušiću kod prvog gola, a drugi je postigao. Tada je Sarajevo savladalo ljutog rivala 2-1.

Dres Sarajeva nosio je 241 put, apostigao je 14 golova kao odbrambeni igrač. Karijeru je završio u austrijskom GAK-u.