Nogomet
62

Oktobarske utakmice presudne za Sušića: Šest bodova ili kraj snova o Euru

Piše: J. Hadžiahmetović
Safet Sušić nakon poraza od Kipra (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Safet Sušić nakon poraza od Kipra (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U četiri godine i deset mjeseci koliko vodi reprezentaciju Bosne i Hercegovine, Safet Sušić nije se nalazio u težoj poziciji nego nakon poraza protiv Kipra. Javnost, sportski radnici i čelni ljudi Nogometnog saveza BiH nisu očekivali ovakav start kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.

Prije nešto više od dva mjeseca, Sušić je dobio bezrezervnu podršku Izvršnog odbora NS BiH. Tada su svi članovi IO glasali za produženje ugovora selektoru koji na Svjetskom prvenstvu u Brazilu nije uspio izboriti drugi krug.

Nakon posljednje blamaže i poraza od Kipra (2:1) na Bilinom Polju u Zenici, stvari u Nogometnom savezu su se itekako promijenili. Sušićeva pozicija kao selektora više nije tako sigurna, a pojedini članovi IO itekako su razočarani.

"Iznenađujuće težak poraz za nas. Rezultat je uzdrmao reprezentaciju i sve nas koji smo oko reprezentacije. Nije nam jednostavno. Nadam se da je to trenutak slabosti kroz koji prolazimo i da će iduća utakmica pokazati da je to to", kaže za Klix.ba Mile Kovačević, predsjednik FSRS-a i član Izvršnog odbora NS BiH.

Pitali smo ga šta će se desiti ukoliko izgubimo bodove u utakmicama protiv Walesa i Belgije u oktobru.

"U životu je sve moguće, ali ja razmišljam o pobjedi. Ako nam se to desi, onda ćemo razgovarati. Pozicija Sušića nije uzdrmana i ove stvari se dešavaju i većim selekcijama. Trebamo tražiti rješenja, pomoći i krenuti dalje", dodaje naš sagovornik.

Muhamed Begagić, drugi član IO, kaže da u porazu od Kipra ima krivnje i kod igrača i kod selektora.

"Teško nam je pao taj poraz. Nije to poraz od jake reprezentacije ili nekog sa kim smo ravnopravni. Ovdje je trebalo rutinski pobijediti i zato nas boli. Svi članovi IO su bili na utakmici i bili smo potišteni. Imamo namjeru ozbiljno razgovarati o ovome što se desilo. Nažalost, nije prvi put da izgubimo neke utakmice koje smo s lakoćom trebali dobiti", kaže Begagić.

Međutim...

"Poslije jednog poraza ne treba mijenjati. Treba ga (Safeta Sušića op.a) saslušati, vidjeti šta je planirao pa ćemo procijeniti kako i šta dalje. Moramo se organizirati i dobiti utakmice protiv Walesa i Belgije, bez obzira ko vodio i igrao u tim utakmicama. Kad su porazi u pitanju, svima se drma stolica", dodaje Begagić.

Zlatko Spasojević, još jedan član IO NSBiH, kaže da je očekivao pobjedu.

"Svaka prva utakmica kvalifikacija je varljiva, pogotovo za domaćina. Poraz će svakako smanjiti šanse za plasman na Euro 2016. Ali, ja se nadam da će BiH otići u Francusku, ako ne kao prvoplasirani, onda kao drugoplasirani", kaže Spasojević.

On dodaje da su Zmajevi bolji od Walesa, ali da je Belgija izuzetno jaka.

"Ne smijemo ni pomisliti šta bi se desilo ako izgubimo utakmicu protiv Belgije. Ja se nadam i očekujem četiri boda iz te dvije utakmice".

Član Izvršnog odobra Dragana Kulina kaže da mu kao navijaču nije drago zbog poraza.

"Bilo je dosta iznenađenja na startu kvalifikacija i naš poraz nije najstrašniji", kaže Kulina za Klix.ba.

Sudeći prema komentarima iz krovne kuće bh. nogometa, Sušić će iz dva oktobarska meča protiv Walesa i Belgije morati izvući najmanje četiri boda kako bi Francuska 2016. ostala realna opcija.

Pobjede ne bi trebale doći u pitanje ukoliko u reprezentaciji bude zdrava konkurencija za koju Sušić kaže da ne postoji.