Statistika desetog mjeseca
0

ANALIZA / Oktobar - mjesec odluke za Spahića, Misimovića i društvo

Piše: Edin Isanović
Elvir Baljić, u oktobru poentirao osam puta
Elvir Baljić, u oktobru poentirao osam puta
Pred nogometnom reprezentacijom BiH ostala su još dva ispita u kvalifikacijama za plasman na planetarni nogometni izlog 2010. godine u JAR-u. Prvi protivnik je Estonija, utakmica je na programu 10. oktobra u Talinu. Četiri dana kasnije u Zenici igramo sa Španijom.

Deseti mjesec biće presudan za našu nacionalnu vrstu. Zavirili smo u statistiku, čisto da vidimo kakve je rezultate odabrana nogometna bh. vrsta bilježila u ovom mjesecu.

Domaćini u Bolonji

Za odlazak na planetarnu nogometnu smotru u Francusku 1998. godine borili smo se u grupi sa Danskom, Hrvatskom, Grčkom i Slovenijom. Sa komšijama iz Hrvatske odmjerili smo snage 8. oktobra 1996. godine u Bolonji (igrali kao domaćini) i izgubili rezulatatom 4-1. Jedini pogodak za našu domovinu postigao je Hasan Salihamidžić. Na kraju smo bili četvrti (iza nas plasirala se Slovenija) sa devet osvojenih bodova.

Baljić deklasirao Estoniju

Analiza je pokazala da smo do sada u desetom mjesecu odigrali 18 kvalifikacionih utakmica, upisane su četiri pobjede, tri remija i jedanaest poraza. Odigrali smo i jedan prijateljski meč. Remizirali smo sa Njemačkom 1-1. Ukupno je postignuto 28 golova. U oktobru je najraspoloženiji napadač bh. reprezentacije bio Elvir Baljić, koji je poentirao osam puta. Od aktuelnih reprezentativaca po dva pogotka postigli su Muslimović i Džeko.
Put na EURO 2000. godine u Belgiji i Holandiji tražili smo u skupini sa Češkom, Škotskom, Estonijom, Litvanijom i Farskim Otocima. Desetog dana, desetog mjeseca 1998. godine na noge nam je stigla Češka. Sjajna gostujuća generacija predvođena Bergerom, Šmicerom, Repkom... slavila je na najvećem bh. stadionu. Bilo je 3-1. Ovoga puta protivničku mrežu pogodio je Marko Topić.

Četiri dana kasnije gostovali smo u Litvaniji. Iako smo poveli golom Konjića, naši reprezentativci su pognutih glava napustili travnjak stadiona u Vilniusu. Bilo je 4-2 za domaće. Pored Konjića poentirao je i Elvir Baljić.

U istom mjesecu, godinu dana poslije poražni smo od Škotske 1-0. To se desilo 5. oktobra 1999. godine. U Estoniji smo gostovali (koja je naš naredni protivnik) nekoliko dana kasnije. Bio je to posljednji kvalifikacioni dvoboj. Ništa nije odlučivao. Slavili smo 4-1, a egzekutor sva četiri pogotka bio je Elvir Baljić. Kada se podvukla crta imali smo jedanaest bodova, dovoljno za treće mjesto, odmah iza Češke i Škotske.

Novo razočarenje

Sa mnogo optimizma najavljivane su kvalifikacione utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Japan i Južnu Koreju. Suparnici su bili Španci, Austrijanci, Izraelci i Lihtenštajn. U Tel Avivu su izabranici Miše Smajlovića (koji je u to vrijeme bio šef državne selekcije) poraženi rezultatom 3-1 (11.oktobra 2000.) Sjajno gol za BiH postigao je Bruno Akrapović.

Naredne godine, tačnije 7. oktobra 2001. godine u Zenici smo ugostili reprezentativce Lihtenštajna i ispratili ih sa pet golova u mreži. Završilo je 5-0, a pogađali su Baljić dva puta, Konjić, Šabić i Mario Dodik. Upravo nas je pomenuti rival spasio od posljednjeg mjesta na tabeli. Osam bodova bilo je dovoljno tek za četvrto mjesto. Još jedno razočarenje!

Propuštena historijska prilika

U novi ciklus kvalifikacija za put na Evropsko prvenstvo na Pirinejskom poluostrvu (Portugal) krenuli smo sa novim selektorom na klupi - Blažom Sliškovićem. Sa Njemačkom smo odigrali prijateljsku utakmicu 11. oktobra 2002. godine. Poveli smo golom Baljića u 21. minuti, ali je Jancker poravnao u jedanaestoj minuti drugog poluvremena.

U Oslu smo gostovali pet dana kasnije. Poraženi smo 2-0. Sticajem okolnosti i rezultatima koji su nam išli u korist imali smo historijsku šansu da 11. oktobra 2003. godine direktno putujemo na kontinentalnu smotru u Portugal.

To je bio posljednji kvalifikacioni sudar. Trebala nam je „samo“ pobjeda. Nažalost, nismo uspjeli, zapeli smo, završilo je 1-1. Na svoj rođendan poentirao je Elvir Bolić, ali bod nam nije puno pomogao. Danci su došli do konačnog cilja, a bh. selekcija je bila na četvrtom mjestu (sa trinaest osvojenih bodova). Propuštena je najveća šansa za plasman na jedno veliko takmičenje. Šteta!

Opet nismo uspjeli

Da se ne plasiramo na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj pobrinule su se reprezentacije Srbije i Crne Gore (nastupale zajedno u tim kvalifikacijama) i Španije. Na kraju smo bili iza pomenutih selekcija (statistika pokazuje da je u tim kvalifikacijama osvojeno najviše bodova, šesnaest). Što se tiče oktobarskih duela sa odabranom selekcijom Srbije i Crne Gore odmjerili smo snage 9. oktobra 2004. godine na Koševu. Nije bilo golova.

U dva posljednja dvoboja, prvo smo savladali San Marino 8. oktobra 2005. godine sa 3-0. Sva tri puta poentirao je Bolić. Selekcija BiH gostovala je u Beogradu 12. oktobra 2005. godine i poražena je 1-0. Opet smo ostali u čekaonici.

Nema nas niti podno Alpa

Austrija i Švicarska bili su domaćini kontinentalne nogometne smotre 2008. godine. Naša reprezentacija našla se u grupi sa Grčkom, Turskom, Norveškom, Moldavijom, Mađarskom i Maltom. Priča je bila ista, a uspjeh je stajao negdje na kraju puta. Ipak, odmah na startu pokazalo se da nećemo biti sudionici Evropskog prvenstva podno Alpa. Prvo smo (7. oktobra 2006.) u gostima remizirali sa odgovarajućom selekcijom Moldavije 2-2 (Misimović i Grlić), a potom smo doživjeli najuvjerljiviji poraz na Bilinom polju. Grčka je 11. oktobra 2006. slavila sa visokih 4-0.

Isti suparnik nas je 13. oktobra 2007. godine na svom travnjaku savladao 3-2. Golove za BiH su postigli Hrgović i Ibišević. Pognute glave naši reprezentativci napustili su koševski travnjak četiri dana kasnije u okršaju sa Norveškom. Golovima Hagena i Risea gosti su slavili 2-0. Završili smo na četvrtom mjestu sa 13 osvojenih bodova.

Oprez, u oktobru izgubili jedanaest puta

Što se tiče kvalifikacija za odlazak na SP u Južnoafričku Republiku prošle godine smo u oktobru odigrali dva meča. U Istanbulu smo (11.10.2008. ) poraženi 2-1 (Džeko), dok smo četiri dana kasnije u Zenici savladali Armeniju 4-1 (Muslimović pogodio dva puta, Spahić i Džeko po jednom).

Analiza je pokazala da smo do sada u oktobru odigrali 18 kvalifikacionih utakmica, upisane su četiri pobjede, tri remija i jedanaest poraza. Odigrali smo i jedan prijateljski meč, remizirali smo sa Njemačkom 1-1. Ukupno je postignuto 28 golova. U oktobru je najraspoloženiji napadač bh. reprezentacije bio je Elvir Baljić, koji je poentirao osam puta. Njegov imenjak Bolić protivničku mrežu pogađao je četiri puta. Od aktuelnih reprezentativaca po dva pogotka u desetom mjesecu postigli su Muslimović i Džeko.

Navedena statistika itekako upozorava! Pravu istinu o snazi bh. reprezentacije reće će krucijalne utakmice sa Estonijom i Španijom. I upravo stoga, ne bi smjelo biti opuštanja. Nadamo se da će nam ovaj put - oktobar kao mjesec odluke, biti sretan, kako u pomenutim duelima, tako i u žrijebu za baraž...