Nova sezona Lige prvaka
0

Okršaj Real Madrida i Manchester Cityja u grupi smrti

Piše: D. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Nova sezona nogometne Lige prvaka počinje u utorak navečer i već u prvom kolu donosi veliki dvoboj Manchester Cityja i Real Madrida.

Osim susreta prvaka Španije i Engleske, Real Madrida i Manchester Cityja, zanimljivo će biti i na Westfalen stadionu, gdje Borussia Dortmund dočekuje holandskog prvaka, ekipu Ajaxa.

Grupa A

PSG - Dynamo Kyiv

PSG se vraća u Ligu prvaka nakon osam sezona i prvu utakmicu igra protiv Dynamo Kyiva, protivnika od kojeg su Parižani izgubili u četvrtfinalu Kupa UEFA u sezoni 2008/2009. Uvijek ambiciozni Ukrajinci će dati sve od sebe da sakupe što više bodova, dok ove sezone znatno osnaženi PSG ima također visoke ambicije, a uz iskustvo trenera Carla Ancelottija, ništa nije nemoguće. Dinamo - Porto

Zagrebački Dinamo će drugu sezonu u nizu igrati u Ligi prvaka. Modri nemaju šta izgubiti i pokušat će ostaviti bolji utisak nego ranije. Dinamo je primio 22 pogotka prošle sezone, što je neslavan rekord u Ligi prvaka. S druge strane, Porto je bivši evropski prvak i ekipa koja ima dosta iskustva. Portugalci su svakako favoriti u ovom susretu, a šta će biti na Maksimiru, ostaje da se vidi.

Grupa B

Montpellier - Arsenal

Montpellier se prvi put u historiji kluba plasirao u Ligu prvaka. Prvu utakmicu će igrati sa Arsenalom, čiji će napad vjerovatno predvoditi njihov dojučerašnji napadač Olivier Giroud. Francuski internacionalac je prošle sezone bio prvi strijelac francuske lige, a na Emirates je stigao tokom ljeta. Arsenal je svakako ekipa koja ide na pobjedu u svakom susretu, tako da se može očekivati dobra utakmica, jer prvak Francuske sigurno neće potpisati kapitulaciju bez žestoke borbe.

Olympiakos - Schalke Olympiacos započinje takmičenje u Ligi prvaka utakmicom protiv Schalkea. Grci traže prvu pobjedu ikada na otvaranju elitnog evropskog takmičenja. Njemačku ekipu je prije dvije godine u polufinalu Lige prvaka eliminisao Manchester United. Schalke mora ostvariti dobar rezultat i istaći kandidaturu za prolaz dalje, ali Grci sigurno neće položiti oružje. Grupa C

Malaga - Zenit

Malaga, koju vodi trener Manuel Pellegrini, će prvi put u svojoj historiji igrati u Ligi prvaka. Protivnik u prvom kolu im je ekipa Zenita, koja se nada da će se loša forma Malage iz Primere nastaviti i u elitnom evropskom takmičenju. S druge strane, igrači Malage vide priliku za iskupljenje, no, Zenit u Španiji, igrajući u evropskim utakmicama, nikada nije poražen i ima više iskustva.

Milan - Anderlecht

Milanezi u utakmici protiv Anderlechta namjeravaju pokazati da su favoriti u grupi. Oni su trofej za najbolju ekipu u Evropi osvojili sedam puta. Anderlecht se u Ligu prvaka vraća nakon četiri godine. Zanimljivo, Milan je u dvije sezone u kojima se u Ligi prvaka sastajao sa Anderlechtom na kraju i osvojio ovo takmičenje. Možda i ovog puta bude tako.

Grupa D

Dortmund - Ajax

Borussia Dortmund i Ajax ne smiju dopustiti da loše započnu takmičenje u LP, s obzirom na to da igraju u grupi smrti sa Real Madridom i manchester Cityjem. Bodovi su potrebni kako bi se zadržale šanse za osvajanje prve dvije pozicije. Poraz bi vjerovatno skupo platili, a obje ekipe su već dužne nadoknaditi ranije neuspjehe u ovoj fazi takmičenja. Dortmundu se daju veće šanse, ali se Ajax nikako ne smije potcijeniti.

Real Madrid - Manchester City

U najzanimljivijoj utakmici večeri sastaju se Real Madrid i Manchester City. Madriđani se nadaju da će nastaviti pobjednički niz na svom terenu iz prošlosezonske Lige prvaka pobjedom protiv Građana. S druge strane, City želi popraviti dojam iz prošle sezone te pokazati zašto je aktuelni šampion Engleske. U dresu Građana bi trebao priliku za igru dobiti i bh. reprezentativac Edin Džeko. Od ove utakmice ljubitelji nogometa očekuju mnogo, a s obzirom na to da su ekipe sastavljene od istinskih zvijezda nadaju da će se njihova očekivanja i ispuniti.

Sve utakmice počinju u 20:45 sati.