ATP Madrid
0

Đoković se provukao protiv Belluccija

Totalsport
Novak Đoković (Foto: Reuters)
Novak Đoković (Foto: Reuters)
Kako se i očekivalo, u finalu ATP turnira Masters serije 1000 u Madridu (zemljana podloga) će igrati dva najbolja svjetska tenisera - Španac Rafael Nadal i Srbin Novak Đoković.

Nakon što je u tri seta Nadal pobijedio Rogera Federera u polufinalu, na središnjem terenu su igrali Đoković i nepostavljeni brazilski teniser, 36. igrač na svijetu, Thomaz Bellucci. Pobijedio je Đoković sa 4-6, 6-4, 6-1 i time došao do 31. uzastopne pobjede u 2011. godini. No, iza takvog rezultata se krije mnogo muke za Đokovića, kao i hod po samom rubu poraza.

Bellucci je još jedan meč u Madridu ove godine odigrao na strašno visokom nivou, čime je dokazao da pobjede protiv Murraya i Berdycha nisu bile niti malo slučajne. U prvom setu na svom servisu nije dopustio Đokoviću apsolutno ništa. Jedan break ga je odveo do dobitka prvog seta 6-4, a uz break je vodio i u drugom setu 3-1.

U tom trenutku se činilo prilično izglednim da će Bellucci izdržati još malo i da će nanijeti Srbinu prvi poraz u godini, ali ipak nije izdržao sve jači tempo drugog tenisera na svijetu. U sjajnoj igri i fantastičnoj izmjeni udaraca je trajao meč u tim trenucima, ali se Đoković ne samo uspio vratiti u igru, već je uz novi break došao do 6-4 u drugom setu.

Treću dionicu je Đoković otvorio s 3-0, no Bellucci je smanjio na 3-1 i tada imao jednu break-priliku za mogući posljednji kontakt s Đokovićem. Nije uspio u tom trenutku i pobjeda mu je tada definitivno pobjegla. S tri gema u nizu Đoković je došao do slavlja 4-6, 6-4, 6-1.

U nedjelju, dakle, slijedi novi obračun Nadala i Đokovića. Nedavno je Đoković dobio dva finalna meča, u Indian Wellsu i Miamiju na tvrdoj podlozi. Nadal ima priliku za osvetu. Mjesto radnje nije moglo biti bolje za njega - zemljana podloga i Madrid.

ATP Madrid, polufinale:

Nadal (1) - Federer (3) 5-7, 6-1, 6-3 Đoković (2) - Bellucci 4-6, 6-4, 6-1