Nogomet
0

Odvojiti huligane od navijača i nogomet vratiti ljubiteljima igre

Sarajevo-x.com
Na adresu FK Sarajevo stiglo je upozorenje NSBiH o bezbjednosti i organizaciji prvenstva Premijer lige Bosne i Hercegovine u 2012. godini. Pojedini klubovi Premijer lige BiH izbjegavaju odgovornost za sam odlazak i neprimjerno ponašanje svojih navijača na gostujućim utakmicama, što dovodi u upasnost bezbjednost održavanja utakmica i uopćenito ugrožava javni red i mir.

Neodgovorno ponašanje se neće više tolerisati, navodi se u pomenutom upozorenju. Komitet za stadione i bezbjednost će razmostriti svaki pojedinačni slučaj u kojem postoji indicija da gostujući klub ne najavi blagovremeno dolazak svojih navijača klubu organizatora.

"FK Sarajevo u sadašnjem Upravnom Odboru ima predstavnika kojeg su delegirali legitimna pravna lica koja predstavljaju navijače FK Sarajevo, a prateći UEFA-ine standarde i propise, imenovan je i oficir za vezu sa navijačima ispred FK Sarajevo.", izjavio je direktor FK Sarajevo Dino Selimović povodom upozorenja NSBiH

Svaki klub-organizator je dužan na zahtjev gostujuće ekipe obezdjediti minimalno 5% ukupnog kapaciteta stadiona za gostujuće navijače u odvojenoj i bezbjednoj zoni. Gostujući klub mora najaviti dolazak svojih navijača najkasnije tri dana prije same utakmice. Cijene ulaznica za gostujuće navijače ne smije prekoračiti cijenu ulaznica istog kvaliteta koje se prodaju navijačima kluba domaćina. Komunikacija klubova se vrši preko oficira za bezbjednost, kao i oficira za vezu sa navijačima. Klubovi su dužni da zahtjevaju od svojih navijačkih skupina i organizovanih klubova navijača da rade na standardima pristojnog ponašanja svog članstva. Posljednji član dopisa koji je na adresu FK Sarajevo stigao iz NSBiH jasno i glasno podcrtava da “Klub ne može izbjeći odgovornost za ponašanje svojih navijača.“

"FK Sarajevo će poštivati sve odluke NSBiH, kao i zakonske propise države Bosne i Hercegovine. U saradnji sa MUP-om Kantona Sarajevo, ali i ostalim policijskim strukturama u BiH, kao i sa našom partnerskom zaštitarskom agencijom Securitas, dat ćemo svoj maksimum da se svi posjetioci na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović osjećaju sigurno. Gostujućim navijačima u stanju smo pružiti bezbjednost, ali isto očekujemo i od drugih klubova kada su u pitanju naši navijači.", riječi su dugogodišnjeg komesara za bezbjednost FK Sarajevo Sejfe Šehovića.

FK Sarajevo je tokom 2011. godine kažnjen sa više od 100.000 KM zbog upotrebe pirotehničkih sredstava korištenih na najvećem stadionu u Bosni i Hercegovini, ali i na gostovanjima u zemlji i inostranstvu od strane navijača. U interesu kluba jeste povratak navijača na gostujuće terene i ovim putem apelujemo na sve simpatizere i navijače FK Sarajevo da svojim ponašanje pomognu povratak na gostujuće terene, te da svojim ponašanjem i navijanjem pomažu napore Kluba da konsoliduje stanje.

"Kao oficir za vezu sa navijačima ispred FK Sarajevo potrudit ću se da komunikacija kluba i naših najvatrenijih navijača bude na zadovoljavajućem nivou. Bitno je razgraničiti navijače, pa i one najvatrenije, od huligana. Moj zadatak će biti da najbrojniji navijači u BiH - navijači FK Sarajevo - budu tretirani kao ravnopravan partner u svim razgovorima kada su u pitanju njihova prava, ali i obaveze.", kazao je Maid Delić, oficir za vezu sa navijačima FK Sarajevo i član Upravnog Odbora FKS.

Delić, koji je po profesiji diplomirani pravnik, je dodao:

"Navijači Sarajeva, okupljeni oko Udruženja Navijača Fudbalskog Kluba Sarajevo UNFKS i Udruženja "Bordo Prijatelji 1946" su prošle godine pokrenuli jedinstven projekat magazina navijača "Bordo Fan", koji za cilj ima promociju navijačke kulture, ali i edukaciju navijača i preveniju nasilja i nesportskog ponašanja. Magazin se distribuira besplatno članovima oba udruženja, a od početka 2012. godine i svim članovima FK Sarajevo. Vjerujem da to samo po sebi dovoljno govori o naporima koje svi okupljeni oko tima sa Koševa čine u proteklom periodu kako bi unaprijedili čitavu situaciju.", zaključio je Delić.