Nogomet
0

Odradio suspenziju zbog "ugriza": Suarez nakon 20 mjeseci ponovo u reprezentaciji

Piše: O. T.
Luis Suarez (Foto: EPA)
Luis Suarez (Foto: EPA)
Nakon što je u 3. kolu grupe D Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine u meču protiv Italije ugrizao Giorgija Chiellinija, Luis Suarez je dobio suspenziju od devet utakmica neigranja za reprezentaciju Urugvaja. Dvadeset mjeseci kasnije suspenzija je istekla i Luis je ponovo u pogonu.

Suarez je tog ljeta prešao iz Liverpoola u Barcelonu i čekao kraj oktobra da debituje za Katalonce (debitovao u porazu od Real Madrida u Primeri, 3:1) pošto je imao suspenziju od četiri mjeseca neigranja u svim zvaničnim utakmicama pod okriljem FIFA-e. Pored te suspenzije, dobio je zabranu igranja za reprezentaciju Urugvaja u devet takmičarskih utakmica.

Tako je napadač Barcelone propustio utakmicu osmine finala Svjetskog prvenstva 2014. godine u kojoj je Urugvaj rezultatom 2:0 poražen od Kolumbije. Nakon toga, propustio je četiri meča Copa Americe proteklog ljeta, a Urugvaj je ispao u četvrtfinalu od Čilea koji je osvojio takmičenje. Suarez je propustio i četiri meča južnoameričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji gdje je Urugvaj trenutno drugi na tabeli sa devet bodova, tri manje od Ekvadora.

Suarez će u dresu nacionalnog tima zaigrati 26. marta (subota) u sudaru Brazila i Urugvaja u brazilskom Recifeu u okviru 5. kola južnoameričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2018. godine igrati u Rusiji.

"Ja ću i dalje imati isti stav. I dalje ću trčati, praviti pritisak i raspravljati se, ali umjereno kao što to činim u Barceloni. Postupam inteligentnije prema mnogim stvarima i pokušavam izvući prednosti iz situacija koje život stavlja ispred mene", kazao je Suarez.

Od incidenta sa Chiellinijem do danas, Suarez je ostvario veliki napredak u karijeri. U ovoj sezoni postigao je 37 golova za Barcelonu u svim takmičenjima i sa katalonskim klubom je osvojio Primeru, Kup Kralja, Ligu prvaka, evropski Super kup i Svjetsko klupsko prvenstvo. Na putu je da sa Barcelonom u ovoj sezoni odbrani titule u Primeri, Kupu Kralja i Ligi prvaka.