Nogomet
0

Odluka UEFA-e: Široki Brijeg protiv Udinesea ipak na Bilinom Polju

Piše: D. B.
Ekipa NK Široki Brijeg (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ekipa NK Široki Brijeg (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bh. predstavnik u Evropskoj ligi, Široki Brijeg, prvu utakmicu 3. pretkola protiv Udinesea će odigrati na Bilinom Polju u Zenici, a ne na svojoj Pecari, odlučila je UEFA.

Širokobriježanima je ranije saopćeno da Pecara ne zadovoljava uvjete za odigravanje utakmice na ovom nivou, tako da je osvajač Kupa BiH primoran ugostiti Udinese u Zenici. Zvaničnici Širokog Brijega su uputili zahtjev UEFA-i da izvrši inspekciju stadiona Pecara u nadi da će dobiti dozvolu za domaćinstvo na svom stadionu, međutim, iako je delegat UEFA-e dao pozitivnu ocjenu stadionu, kao i Sigurnosna komisija, Takmičarska komisija UEFA-e je ipak odlučila da Široki Brijeg bude domaćin Udineseu na Bilinom Polju u Zenici.

"Jučer smo bili u telefonskom kontaktu sa ljudima iz UEFA-e, a odlučeno je da se utakmica igra na Bilinom Polju. Ova odluka je razočarala ljude u klubu, ali i navijače. U četvrtak smo pobijedili Irtiysh, ali se osjetilo nezadovoljstvo zbog činjenice da sljedeće kolo nećemo igrati na Pecari. To nam ne ide u prilog, jer će posjeta sigurno biti slabija. Odluka UEFA-e je vjerovatno stvar principa, jer ova organizacija i nema toliko vremena da napravi inspekcije svih stadiona. Ukoliko bi Pecara dobila pozitivan odgovor, onda bi UEFA vjerovatno bila 'zatrpana' novim zahtjevima brojnih klubova. Osim toga, razlog je i priprema gostiju za put, karte, zvanice i slično. Ipak, poztivno je to što smo dobili obećanje da bi, ukoliko sve bude uredu, Pecara mogla biti bolje rangirana sljedeće sezone te tako dobiti dozvolu za održavanje Evropskih utakimca na ovom nivou", izjavio je za portal Klix.ba Dragan Soldo, generalni sekretar NK Široki Brijeg.

Jedini preostali bh. predstavnik u Evropi, ekipa Širokog Brijega, 1. će augusta ugostiti Udinese u prvoj utakmici 3. pretkola Evropske lige, a revanš je na rasporedu sedam dana kasnije.