UG Bordo prijatelji 1946
0

"Odluka Takmičarske komisije pravno neutemeljena"

Sarajevo-x.com
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
FK Sarajevo kao oštećeni klub, uložio je žalbu nadležnom organu NS/FS BiH a iz razloga nastupanja igrača FK Slobode na utakmici odigranoj između gore navedenih klubova, po osnovu koje je nadležni organ-Komisija za takmičenje NS/FS BiH dana 06.03.2010. donijela odluku o ponovnom odigravanju utakmice 16. kola Premijer lige BiH a shodno članu 74. Pravilnika o N/F takmičenjima u BiH.

Udruženje Bordo Prijatelji 1946 obavještava bh. javnost da je donešena odluka u potpunosti pravno neutemeljena i nije u skladu sa važećim aktima i propisima NS/FS BiH iz slijedećeh razloga:

U uvodu člana 73. Pravilnika o N/F takmičenjima u BiH tačno i eksplicitno se navodi:

"Na osnovu žalbe oštećenog kluba, biće donijeta odluka o registraciji utakmice rezultatom 3:0 (par-forfe) u njegovu korist, ukoliko nije postigao bolji rezultat, ako je protivnički klub“:

  • nastupio sa igračem koji se nalazi pod kaznom zabrane nastupanja ili suspenzijom ili ukoliko je klub nastupio pod suspenzijom (stav 5. istog člana)

U uvodu člana 74. Pravilnika o N/F takmičenjima u BiH a na koji se pozvao nadležni organ prilikom donošenja svoje odluke, tačno i eksplicitno se navodi:

"Na osnovu žalbe oštećenog kluba, utakmica će biti poništena i određeno ponovno odigravanje u slijedećim slučajevima:

  • ukoliko je nastupio sa igračem koji je suspendovan ili kažnjen zabranom igranja ili je odigrao utakmicu sa kažnjenim ili suspendovanim klubom a o tome nije obavješten prema odredbama disciplinskog pravilnika NS/FS BiH“ (stav 4 istog člana).

Na osnovu naprijed navedenih odredbi Pravilnika, sasvim je jasno da je u ovom slučaju nadležni organ NS/FS BiH prilikom donošenja svoje odluke, mogao primjeniti samo odredbe člana 73. Pravilnika a ne odredbe člana 74. koje se odnose na oštećeni klub, dakle u ovom slučaju FK Sarajevo, stoji u saopštenju UG Bordo prijatelji 1946.

Udruženje Bordo Prijatelji 1946, smatra da ova odluka Komisije za takmičenja u BiH na pravi način pokazuje da je na sceni grubo kršenje svih akata i normi donesenih od strane NS/FS BiH, koji svoje odluke temelje i baziraju na usko ličnim, regionalnim i klubskim interesima pojedinaca u ime organa NS/FS BiH.

"Moramo spomenuti sumnjivu ulogu članova Komisije za takmičenje koji se nalaze u sukobu interesa i nespojivosti njihovih funkcija u NS/FS BiH, sa funkcijama koje obnašaju u pojedinim klubovima, a što je i produkt donošenja ovako tendencioznih odluka organa koji bi trebali biti ogledalo nogometnog saveza", navodi se u saopštenju.

Udruženje Bordo Prijatelji 1946 ovim putem traži da Izvršni odbor NS/FS BiH, u skladu sa odredbama člana 84. Pravilnika o N/F takmičenjima u BiH, kao jedini nadležni organ NS/FS protumači i obavijesti BH javnost o primjeni gore navedenih članova Pravilnika.

Udruženje Bordo Prijatelji 1946 smatra da su članovi Komisije za takmičenje grubo prekršili odredbe članova 1. 2. i 5. Kodeksa o ponašanju članova N/F organizacije NS/FS BiH, te iz tog razloga traži od nadležnih organa NS/FS BiH da u skladu sa članom 62. stav 1., 6., i 11., zabrani članovima Komisije za takmičenje vršenje funkcije od jedne do dvije godine ili trajno isključenje iz N/F organizacije.

Na kraju Udruženje Bordo Prijatelji 1946 apeluje na organe NS/FS BiH, da ponište ovu nezakonitu i tendencioznu odluku, kako bi se zaustavila dalja erozija i srozavanje ugleda NS/FS Bih u očima BH javnosti i organa UEFA, pogotovo poslije nedavnog slučaja sudije N. Panića.